Paadikuur laseb heita pilke punkkunstile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraator Kiwa (ees) ja galerist Raul Oreškin tõstsid neljapäeval paadikuuris laiali punkteoste väljapanekule kogutud töid ning sättisid korda suvegaleriid, mis ulatub ka ülemisele korrusele. Teine galerist Kaili Kask toimetas parajasti mujal. Täna kell 18 on avamine.
Näituse kuraator Kiwa (ees) ja galerist Raul Oreškin tõstsid neljapäeval paadikuuris laiali punkteoste väljapanekule kogutud töid ning sättisid korda suvegaleriid, mis ulatub ka ülemisele korrusele. Teine galerist Kaili Kask toimetas parajasti mujal. Täna kell 18 on avamine. Foto: Margus Ansu

Mida teha, kui ei oska sibulaid kasvatada või kala püüda, aga ometi on olemas teeäärne paadikuur, millest teised varnjalased pakuvad soovijaile head ja paremat? Raul Oreškin ja Kaili Kask seadsid oma paadikuuris sisse kunstigalerii.


Mõlemale elukaaslasele hakkas galerii mõte meeldima kohe pärast tekkimist. Nad on ju ka ise kunstiinimesed. Kaili Kask on nuku- ja kujunduskunstnik, maalijana kätt proovinud Raul Oreškin aga andis hoo Tartu loomemajanduskeskusele ja on praegu kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler.

Mullu augustis Varnjas ostetud vana maja oli Oreškini andmeil seitse-kaheksa aastat seisnud mahajäetuna. Pärast idee tekkimist küsis ta kunstnik-kirjanik-muusik-kirjastaja-kuraator Kiwa käest, kas too tahaks olla Voronja suvegalerii esimene kuraator.

«Tunni aja pärast helistas Kiwa tagasi ja ütles, et on nõus,» meenutas Raul Oreškin. «Ta käis kohe punginäituse idee välja. Hakkasime otsima võimalusi, kuidas projekti rahastada.»

Kuraatori valik

Tarvis oli 3300 eurot. Hooandja platvormile kogunes 98 annetajalt 2620 eurot, abi andis ka Eesti kultuurkapital, isikliku nõu ja jõuga olid toeks talgulised.

Täna on asi nõnda kaugel, et avada võib nii suvegalerii kui ka näituse «Ajutine valitsus. Nelikend aastat punki».

Väljapaneku teoste autoreid on poolsada: Villu Tamme, Defekt, Freddy, Matti Mogui, Herkki Erich Merila, Edward von Lõngus, Ülo Kiple, Peeter Laurits, Margus Tamm, Ano­nymous Boh, Marta Vaarik, Leonhard Lapin, Aare Kiis, Mati Ernits, Visible Solutions, Jasper Zoova, Martiini ...

«See on minu kui kuraatori valik,» ütles Kiwa. «Igaühel on oma punk, nii nagu ka igaühel on oma Elvis ja biitlid.»

Esimene resideerija

Galerii on juulis avatud reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti kell 11–18. Augustis, kui on sibulad valminud, lisandub Oreškini kava kohaselt lahtiolekupäevi veelgi. Järgmisel suvel tuleb uus kuraator ja uus näitus. Ja nii edasi.

«On plaanis ka kaks külalistuba välja ehitada, et hakata pakkuma kunstnikele ja kirjanikele võimalust siin resideerida,» lisas ta. «Hea paik, kuhu linnaelust eemale tulla.»

Kunstnik Ly Lestberg, kes tunneb Raul Oreškinit 1990. aastate algusest, oligi juba saabunud Peipsiveere elu proovima.

«Raul valis selle maja aura järgi, mis siin on,» ütles Lest­berg. «Ta tajub elus asjade ja inimeste omavahelist sidet väga hästi, ta laseb väga paljuski kõigel ise kulgeda, aga kui vaja, aitab oma märkamatul moel kaasa. See on väga peen kunst, ma olengi siin praegu seda õppimas.»

Vähemalt üks plaan on Voronja suvegalerii galeristidel veel. Nimelt asub neist umbes kolme kilomeetri kaugusel Vana-Kasepääl kunstimaja ambulARToorium, kuhu sõitmiseks on mõttes edendada väikest viisi rattaturismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles