Tantsupidu sai eile valmis, täna on aga esietendus

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsijad tegid eile Kalevi staadionil usinasti proovi.
Tantsijad tegid eile Kalevi staadionil usinasti proovi. Foto: Liis Treimann

Tõsta! Ilus! Suur käsi! Ja ava! Naised, pikalt välja, mõlemad käed! Alt, alt, alt! Joonduge täpselt! Tõsta! Alt läbi! Esimesed astmed, teised, kolmandad, neljandad! Käed pikalt, ava, ava! Tssssss! Lapsed, olge valmis!» hõikas eile tantsupeo finaali proovis peo pealavastaja Maido Saar.

Ja 10 000 tantsijat teadis täpselt, mida teha, mida Saare napid sõnad tähendavad. Esmaspäeva lõunast oli taasiseseisvusaja kõige suurem hulk rahvatantsijaid ja võimlejaid harjutanud kuni 12 tundi päevas seitsmel väljakul üle Tallinna. Neid väljakuid andis ka valida, et tuhanded tantsijad ühtegi udupeene kattega väljakut jumala eest ära ei rikuks!



Eile olid kõik lõpuks koos Kalevi staadionil, kus tükid omavahel kokku õmmeldi. Õieti muidugi tantsiti kokku. Ei ole tavaline, et tantsupeol tantsivad nooremate ja vanemate segarühmad ja lasterühmad ühte tantsu, aga sel peol on nii. Mis juhtub siis, kui isad ja pojad väljakul kokku saavad? Seda nägi tantsuplatsil esimest korda eile ja suurtel olid väikeste jaoks kommid kaasas.



«Ja nüüd tervitage teie oma tantsuõpetajaid!» hõikas pealavastaja ning staadion plaksutas, kuigi proovis õpetajad veel treppidest ei tulnud, aga kontserdil nad tulevad.



Õrnad helid kostavad üle väljaku ning tantsijad keerutavad ja saadavad kätemerega puudutusi edasi. «Lapsed, tulge väljakule, et saaksite segarühmadelt puudutuse üle võtta!» hõikab kähiseva häälega pealavastaja ning hetk hiljem hakkavad õpetajad lapsi treppidelt väljakule juhtima.



Pealavastajal on väljakut vaadates Pegasus lendu tõusnud: nii saab selle peo peasõnumi puudutuse anda edasi tribüünidele. Assistendid hakkavad pealavastajale sosistama: ««Tuljak» tuleb ju ka veel!»



See tähendab, et suurtel peab staadioni jooksuradadele ruumi jääma ning lapsi ei saa edasi-tagasi jooksutada. Hetkeks jääb kõik seisma ja siis viiakse lapsed treppidele tagasi ning puudutust vastu võtma tuuakse needsamad õpetajad, kes juba enne väljakule plaksutati. Nii, ikka loominguliselt põledes antakse viimane lihv tantsupeo etendusele. Ja keegi ei vaidle vastu, sest on tõeline privileeg olla ise osaline kord viie aasta järel valmiva etenduse sünnis.



«Mäletate, mida proovis rääkisime, mida ütlete publikule edasi?!» on mikrofoni juurde astunud kõige väiksemate liigijuht Agne Herman-Kurrikoff. «Just: palun, võta vastu mu puudutus!» Lavastajad loodavad, et ka publik on etenduse lõpuks nii kaasa elanud, et võtab tantsijate puudutuse laste käest vastu ja annab selle naabrile edasi.



Tantsupeo osa on seegi, et paarsada tantsijat oli eile õhtuks arstidelt abi palunud – esimestel, külmadel päevadel valutasid pea ja kõht, järgmistel hakkasid koormuse tõttu jalad üles ütlema.



Eile pärastlõunal oli Kalevi staadionil Põhja-Eesti regionaalhaigla välihospidalis mitu last vaikselt teki all magamas ja arstide järelevalve all. Paistes põlvega neiu pilk ütles kõik, kui arst rahulikult tõdes: see põlv tahab rahu, aga... Aga kui neiu tahab peol tantsida, siis aitavad tabletid, pluss järjekordne külmakompress.



Loodetavasti on tänasel esietendusel rivis ka tantsija, kes kolmandal, väga tuulisel proovipäeval pärast proovi lõppu õhku tõusnud meditsiinitelgi raske jalaga vastu säärt sai ja traumapunkti saadeti.



Laulu- ja tantsupeo meditsiiniteenistust juhtiv PERHi erakorralise meditsiini keskuse juhataja Vassili Novak näitab, et igaks juhuks on valmis ka elustamisvahendid. Neid on ühel peol vaja läinud, aga tantsupeo proovid õnneks nii ekstreemseks ei ole kujunenud.



Sel ajal, kui mitmed arstidelt abi otsisid, tantsisid ülejäänud ligi 10 000 tantsijat ei-tea-mitmendat korda «Tuljakut», seda rahvatantsupidude «Isamaad». Mõned väsimusest veidi töntsima sammuga, teistele mõjus «Tuljaku» viis, mis sel korral veidi teistmoodi, rahvalikumas laadis kõlab, ikka eriliselt ja pani südamest seda ilusat kohtumise ja armumise ja pulmade lugu tantsima. Hoolimata väsimusest. Ja ausalt öelda, eks pikk proovide lõpp juba paistis ka.



Väike vihje tantsupidu vaatama tulijatele: hoolimata sellest, et kõik 10 000 tantsijat väljakul ja treppidel «Tuljakut» kaasa tantsivad, on jooksurajal veel ruumi neile, kes «Tuljakut» oskavad, nii et tahaks sellest 80-aastase ajalooga tantsupidude alalisest lõputantsust ise tantsides osa saada..




Tänane pidu


4. juulil tantsu- ja pillipeol


•    Kell 14 tantsupeo peaproov-etendus Kalevi staadionil



•    Kell 18 tantsupeo I etendus Kalevi staadionil



•    Kell 19 pillipeo peakontsert lauluväljakul (tasuta)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles