Heili Sibrits: rikas Eesti

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heili Sibrits
Heili Sibrits Foto: Peeter Langovits

Laupäeva hilisõhtul lõppes teatrifestival Baltoscandal. Priit Raua eestvedamisel jõudis Rakverre neliteist truppi kaheksast maailma riigist kokku kahekümne viie etendusega, nende seas nii suurepäraseid kui ka tavalisemaid lavastajatöid.




Publik säras rahulolust, nagu ka esinejad ja korraldajad, sest saalid ajasid üle kõikidel etendustel, mõnel korral pressiti saali lausa pea kolmkümmend lisakohta. Saal-saunades nähtu muljeid jagati ööjaheduses varaste hommikutundideni kihanud festivaliklubis. Ühesõnaga hea vungiga festival oli.

Ja neid häid festivale jagub sel suvel ohtralt – vaid nädal enne Balto­scandalit tantsiskles publik musa­festaril Juu Jääb Muhus ja Schilling Pärnu-Jaagupis, raskemusa fännid loopisid juukseid Vana-Vigalas Hard Rock Laagris.

Möödunud nädalal algas Pärnus David Oistrahhi festival, nädala lõpus kohtusid etnohuvilised folkloorifestivalil Baltica. Rakvere oli teatrirahva päralt.

Pühapäeval anti Pärnus avapauk iga-aastasele filmifestivalile, Nargen Festival toimub läbi suve, kolmapäeval algab Viljandi vanamuusikafestival. Reedel läheb Tartus lahti Klaaspärlimäng. Hiiumaal on tulekul Hiiu Folk, Saaremaal ootavad publikut ooperipäevad. Järgmine nädal on Viljandi pärimusmuusika festivali päralt, juuli lõpetab Plink Plonk Tartus. Üle ega ümber ei saa kolmapäeval algavast Õllesummerist. Seda juulisündmuste loetelu võiks lõputult pikendada.

Lisaks kõigile eespool nimetatud festaritele, kusjuures tegemist pole täieliku nimekirjaga, toimub ohtralt suvelavastusi ja tuure. Rääkimata väiksemat publikut köitvatest ühekordsetest underground-pidudest ning külasimmanitest.

Ja nagu sellest kõigest oleks veel vähe – filmivalik Eestimaa kinodes pole eales olnud nii rikas kui praegu.

Kuigi randu vaadates jääb mulje, nagu oleks kõik eestlased korraga end lahti koorinud ning kuumale liivale pikali visanud, jätkub rahvast nii vabaõhuüritustele kui ka umbsetesse ruumidesse. Kui on ikka väärt sündmus, siis minnakse kohale.

Samas tekitab piletite eelmüük korraldajatele õudusunenägusid, kuna otsustamisega venitatakse viimase minutini. Kui vähegi võimalik, siis minnakse üritusele oma veepudeli, veinipuntsu ning võileibadega, öömaja otsitakse sõprade-sugulaste juurest ning eramajutuse pakkujate seast.

Teisisõnu, publik käitub mõistlikult – ei tormata ummisjalu ükskõik kuhu, vaid kuulatakse-vaadatakse seda, mis endale meeldib, ning otsitakse odavamaid võimalusi. Ja valikut õnneks jätkub. Eesti kultuurielu on mitmekesine ja rikas, ning laenates hea kolleegi Valner Valme suvekontsertide ülevaate pealkirja – iga põõsa taga mängib väike kandlekvintett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles