Fotod: Toompeal filmiti Balti ketti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas toimuvad sel nädalal Eesti-Leedu-Läti-Prantsusmaa koostööfilmi «Seneca päev» võtted. Teisipäeval võeti Toompeal üles filmi üht olulisemat stseeni Balti ketist.

Filmi võttepaikadeks on Eesti, Leedu ja Venemaa. Eestis toimuvad filmivõtted lisaks Tallinnale veel Uhtju saarel, Pärnus ja Ruhnus ning Tallinnas toimuvad võtted Toompuiesteel, Viru tänaval ja Toompeal, sest just Tallinnal on filmis kanda oluline roll.

Filmi lugu: 1989. aasta, nõukogude aja viimane aasta Baltimaades. Leedus asutavad kolm 18-aastast sõpra Seneca vennaskonna. Nende motoks saavad sõnad, mille nad omistavad filosoof Senecale: «Ela iga päeva nii, nagu oleks see viimane.»

Üks sõpradest Simonas armub Vakaresse, Eesti päritolu tüdrukusse. Simonas surub oma tunded alla, sest kardab, et need pole vastastikused. Vennaskond laguneb just sel ajal, mil kogu rahvas üheskoos ja käsikäes Balti ketis osaleb.

25 aastat hiljem on kõigis Balti riikides maad võtnud kriisijärgne võõrandumise ja pettumise aeg. Esmapilgul elab Simonas täiesti tavalist pereelu. Ta on trotsinud valu, mida õnnetu esimene armastus talle põhjustas. Tema suhe oma naisega on allamäge minemas. Simonase endise parima sõbra surm sunnib mehe lõpuks elule ärkama - ta mõistab, et ta on reetnud Seneca päeva reegli, mis kunagi tähendas täiel rinnal elamist. Mees sõidab Tallinnasse, et siinses vanalinnas täide viia üks ammu antud lubadus.

«Seneca päeva» eestipoolne tootja on produktsioonifirma Amrion OÜ. Filmi eestipoolne produtsent on Riina Sildos. Linateose režissöör on rahvusvaheliselt tunnustatud äratuntava ja isikupärase käekirjaga Leedu lavastaja ja stsenarist Kristijonas Vildžiūnas.  Filmi ühte peaosalist Vakaret mängiv Elžbieta Latėnaitė on ülemaailma kuulsa Leedu režissööri Šarūnas Bartase tütar, meespeaosalist kehastab Dainius Gavenonis. Filmi kogu eelarve on 1,5 miljonit eurot ning see peaks eeldatavalt linastuma tuleval sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles