Galerii: Estonia uue hooaja lustakas avakoosolek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusooper Estonia näitas külalistelegi maja sundimatut tööõhkkonda - lustakal avakoosolekul tutvustati uue hooaja plaane, räägiti suurimatest töövõitudest, tutvustati uusi trupi liiklmeid ning õnnitleti nii juubilare kui ka vastabiellunuid.

Rahvusooperi nõukogu esimees maestro Eri Klas õnnitles kõiki uue hooaja puhul ning soovis jätkuvat loomingulist põlemist. Muutusi ooperi juhtkonnas pole: teatrijuhina jätkab Aivar Mäe, kunstilise juhina Vello Pähn ning balletijuhina Toomas Edur. Muutub aga ooperi nõukogu, kust lahkuvad Marko Mihkelson (IRL) ning Ester Tuiksoo (KE).

Balletijuht Toomas Edur tõstis esile uusi tantsjaid Inglismaalt ja Valgevenest ning mainis põgusalt uuslavastusi «Uinuvat kaunitari» ning «Oneginit». Balletitrupp saab täiendust Valgevene Suurest Teatrist, kust saabusid esisolistideks Eestis juba «Luikede järvega» tuntust kogunud Ekaterina Oleynik ja Denis Klimuk. Nooremsolistina alustab Marta Navasardyan Moskvast. Truppi täiendab veel viis uut tantsijat, neist üks Tallinna Balletikooli lõpetanu, teised aga Itaaliast, Jaapanist, Inglismaalt ja Kanadast.

Proovisaal peaks värskenduse käigus saama peatselt uue balletipõranda, teatris alustab tööd füsioterapeut ning koostöö Nike'iga toob balletitrupile uued harjutusrõivad.

Teatrijuht Aivar Mäe tõi välja veel mitmeid parendusi - neljandale korrusele saadi remondi käigus juurde üle 2000 m2 tööruume. Orkester koos ERSOga peaks saama keldrisse uued harjutusruumid, saadi uusi pille, osaliselt vahetati teatris välja prožektorid. Võimsamaks muutus Estonia arvutipark, saadi kõige tänapäevasem valguspult ning töökodades on nüüdsest võimalik valmistada senisest laiemaid dekoratsioone.

Uuendusena alustab kontserdisaali poole peal päevasel ajal tegutsemist kohvik, teatri söögituba on uuenduse saanud moodsa sisustuse ning täiendust pagari näol - seega valmistatakse kondiitri- ja pagaritooteid kohapeal.

Mäe sõnul plaanitakse ka teatrisaali remonti, mille käigus peaks Estonia saal muutuma rohkem kui 800-kohaliseks.

Hooaeg algab laadaga

Estonia alustab hooaega 5.–7. septembrini kestva kolmepäevase Estonia teatrilaadaga, kus tutvustatakse hooaja uudisteoseid ning pakutakse teatriga seonduvat head ja paremat. Festivali esimene päev on pühendatud balletile ja teine päev lauluteatrile. Festivali lõpetab laadapäev, kus müüakse pileteid hooaja etendustele, Estonia meeneid, trükiseid, plaate, teatrikostüüme ja rekvisiite. Lisaks Estonia parimatele solistidele teevad kaasa ooperi- ja balletisolistide tulevane põlvkond – noored lauljad ja tantsijad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast ning Tallinna Balletikoolist.

Inglased William Relton ja Cordelia Chisholm toovad hooaja esimese uuslavastusena 18. septembril publikuni Händeli ooperi «Rinaldo». Hooaeg jätkub 25. septembril traditsioonilise rahvusvahelise muusikapäeva ooperigalaga, mis alates 2013. aastast kannab nimetust «Vana Tallinn Gala».

Oktoobris teevad estoonlased külaskäigu Saaremaale, et viia balleti- ja operetikunst saarlastele koju kätte. 12.–16. oktoobrini kestev festival «Estoonlastelt saarlastele» hõlmab lisaks kahele balleti- ja operetietendusele kammerkontserte maakondades ja ülesaaremaalist noorteprojekti, mis lõpeb piduliku kontsert-etendusega. Kokku sõidab Saaremaale 250 estoonlast, tuuakse kohale kolm veoautotäit dekoratsioone-kostüüme ja ehitatakse suur lava Kuressaare Spordihoonesse.

14. novembril toob rahvusballett Tšaikovski kaunite meloodiate saatel lavale balleti «Uinuv kaunitar». Toomas Eduri uusredaktsioonile teeb kujunduse Peter Docherty Inglismaalt.

Ooperigurmaanidele pakub kindlasti huvi esimest korda Eestis kõlav Rimski-Korsakovi ooper «Snegurotška», mis kontsertettekandena tuleb Estonia kontserdisaali lavale 19. novembril. Helget kevadmuinasjuttu, milles vastanduvad reaalsed ja fantastilised jõud ning võideldakse talve ülemvõimu vastu, dirigeerib Vello Pähn.

26. novembril esietendub kammersaalis Maria Suomineni lastenäidend «Väike prints Hamlet». Pühademeeleolu aitab luua «Rahvusooperi jõulutervitus» Tallinna Jaani kirikus 21. detsembril. Aastavahetus teatris toob endaga kaasa Estonia balli kaunite operetimeloodiate ja balletinaudinguga ning võimalusega tantsida suure sümfooniaorkestri saatel. Õhtu esimeses osas tulevad ettekandele katkendid Kálmáni operetist «Tsirkusprintsess» ja õhtu teises osas saab nautida Tšaikovski balleti «Uinuv kaunitar» parimaid palu.

Uus aasta algab Kálmáni opereti «Tsirkusprintsess» esietendusega 3. jaanuaril. Viimati lavastas «Tsirkusprintessi“»Estonias hooajal 1963/64 Georg Ots, kes laulis ühtlasi Mister X-i rolli. Seekord toob opereti lavale tuntud saksa lavastaja Thomas Mittmann koostöös kunstniku Gilberto Giardiniga.

6.–12. jaanuarini viibib Eesti Rahvusballett Sevillas, kus Teatro de la Maestranzas antakse viis etendust Tšaikovski «Pähklipurejaga».

Veebruaris möödub 150 aastat soome helilooja Jean Sibeliuse sünnist. Rahvusooperi orkester annab sel puhul 19. veebruaril sümfooniakontserdi. Kontsertidega jätkab ka rahvusooperi koor, kes soojendab publiku südant kaunite meloodiatega naistepäeval Tallinna raekojas.

Ühe kevadise suursündmusena esietendub 19. märtsil 20. sajandi nimeka koreograafi John Cranko ballett «Onegin» Tšaikovski muusikale, milles avaldub Cranko imeline anne luua pas de deux’sid, mille meisterliku ülesehituse ja peene nüansitaju kaudu avaldub peategelaste pingestatud suhe.

21. märtsil möödub 95 aastat ühe armastatuma ja tuntuma estoonlase sünnist – Georg Otsa sünniaastapäeva tähistatakse suurejoonelise galakontserdiga. Kevad jätkub juubelitega: 15.–19. aprillini kestab festival «Suur Tšaikovski», millega tähistatakse 175. aasta möödumist suure vene helilooja sünnist. Festivalil tuleb ettekandele valik helilooja mitmekülgsest loomingust.

3. mail antakse traditsioonilisel rahvusvahelise tantsupäeva balletigalal üle ERGO tantsupreemiad ühele nais- ja ühele meestantsijale.

Hooaja viimaseks uuslavastuseks on 14. mail Eestis esimest korda lavastatud Hindemithi ooper «Cardillac», mille põhiteemaks on kunstniku ja ühiskonna vaheline suhe. Lisaks muusikale teeb teose eriliselt fantaasiarikkaks, intensiivseks ja dramaatiliseks süžeeliini pingestatus, mis kestab ooperi lõpuni. Iluihalus ja sisemise tungi järgimine võib viia meid elu pahupoolele. Kas suudaksime käituda teisiti? Elada teisiti? Kas kunstnik, inimene, saab järgida muud kui oma sisemist tungi? Lavastaja ja kunstnik on Soomest: Vilppu Kiljunen ja Kimmo Viskari.

Hooaja tähtsündmuste rea lõpetab 31. mail toimuv Tallinna Balletikooli gala. Ka sel hooajal rändab Estonia oma lavastustega mööda Eestit ringi, pakkudes teatrielamusi Pärnu, Viljandi, Tartu, Paide ja Jõhvi elanikele.

19. juunil maabub Tallinnas filmidest tuntud eksklusiivne kruiisilaev MS Deutschland (Das Traumschiff), et tuua maailma esimese ooperikruiisi raames «Tannhäuseri» etendusele 500 Saksamaa Wagneri-sõpra. Luksuslikul reisil marsruudil Saksamaa, Poola, Leedu, Läti, Eesti, Venemaa maksavad kalleimad piletid ligi 16 500 eurot.

Hooaja vältel tähistame tuntud estoonlaste juubeleid: 14. septembril «Silva» etendusega Tõnu Kilgase, 8. novembril «Tuhkatriinuga» Ülle Ulla, 20. detsembril «La traviataga» Hendrik Krummi, 16. aprillil «Padaemandaga» Eldor Renteri ja 27. mail «Cyrano de Bergeraciga» Eino Tambergi tähtpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles