Ajakirjanik maalib naivistlikke pilte

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt «Püha perekond». Lisaks lõuendile ja värvile on Paavo Kangur oma mõtte väljendamisel kasutanud nõukogude aja märke ja silte.
Pilt «Püha perekond». Lisaks lõuendile ja värvile on Paavo Kangur oma mõtte väljendamisel kasutanud nõukogude aja märke ja silte. Foto: Margus Ansu

Ajakirjanik ja dokumentaalraamatute autor Paavo Kangur on Tartus Gildi galeriisse üles riputanud 18 naivistlikku maali, tuletades inimestele meelde, et kirjutamisest üksi talle ei piisa.

«Jah, ma ei maali iga päev, ja isegi mitte iga kuu, aga vahel tunnen ma maalimise vajadust küll,» märkis ta. «Pildi loomine on nagu põnev loogikaülesanne. Mõned lahendavad ristsõnu, mina maalin.»

Paavo Kangur on sündinud 1966. aastal, käinud lapsena nii kunstiringis kui kunstiklassis ning saanud viimastel aastatel koolitust Tartu ülikooli kunstikabinetis Ilmar Kruusamäe meistrikäe all.

Kangur on nõus sellega, et tema loomingut võib nimetada allegooriliseks naivismiks, ja märgib, et ega ta ise kõiki süvahoovusi analüüsida oska. Maalimine on talle natuke alateadvuslik ja natuke mõistuslik tegevus.

Paavo Kanguri Gildi galeriisse toodud piltidel on kujutatud nii tänavavaateid kui üksikuid maju, aga ka inimesi ja loodust. On vaated Tartu Plaskule, Lõuna-Eesti maastik ja Saaremaa maastik, Munamägi, Tallinna vaade ja Visby vaated. Maastikke on Paavo Kangur täiendanud mõnikord alasti naisefiguuridega.

On ka tõelisi fantaasiamänge, nagu «Püha perekond», «Ne­li tankisti ja koer» ja «Mereporgandid saabuvad Hiiumaale».

«Ma tõesti natuke mängin. Ma olen loominguline inimene,» põhjendas ta. «Ma võtan ju ajakirjandust ka nagu loomingut ja olen seda teinud vist isegi natuke liiga suure kirega.»

Siiski on vaid üks asi Kanguri sõnul kirjutamise ja maalimise puhul sarnane ning seda siis, kui käsil on maastikumaal. «Siis peab teose struktuur peas valmis olema,» ütles ta.

Gildi galerii perenaine Rosalie Pedassaar kommenteeris, et värsked tuulepuhangud teevad tema galeriile ainult head. «Inimesed on erinevad ning inimeste maitsed on ju ka erinevad,» sõnas ta.

Paavo Kanguri pildid jäävad galerii seinale näha ning soovi korral osta 5. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles