Inimröövi uurimist raskendab asjaolu, et FSB allub presidendile

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koht Luhamaa piiripunkti läheduses, kus rööviti Eesti kaitsepolitseinik.
Koht Luhamaa piiripunkti läheduses, kus rööviti Eesti kaitsepolitseinik. Foto: Margus Ansu

Siseminister Hanno Pevkur selgitas, et vangi võetud kaitsepolitseiametnikul oli küll kaasas teenistusrelv, ent ametnik käitus õigesti, et ta seda antud situatsioonis ei kasutanud.

Hanno Pevkur nentis, et Eesti ja Venemaa informatsioon selles osas, mis ikkagi eile hommikul Luhamaa piiripunkti läheduses juhtus, on kohati erinev. Kui FSB väitis avalikult, et kaitsepolitseinik Eston Kohver tuli koos relvaga üle piiri, siis kaitsepolitseiameti väitel viidi Kohver hoopis jõuga üle piiri.  

«Piiririkkumise fakt on allkirjastatud mõlema riigi piiriesindajate poolt. Piiriprotokollis on fikseeritud nii, et toimus rikkumine suunaga Venemaalt Eestisse ja tagasi. Sellel on Vene poole allkirjad. See on fakt,» ütles ta samas, et ka osa Venemaa esindajatest kinnitavad, et kaitsepolitseinik võeti siiski kinni Eestis.

«Jah, intsident toimus piirialal ja väga lähedal piirile, aga Eesti kaitsepolitseiametnik oli Eesti poolel sel hetkel, kui kasutati heli- ja suitsuseadeldisi Vene poole pealt. Selle tagajärjel Eesti kaitsepolitseitöötaja viidi vägivaldselt Vene poolele,» kinnitas Pevkur, kes ei oska hinnata, miks FSB valeinfot levitab.

«Tõsi on see, et kaitsepolitseiameti töötajal oli kaasas teenistusrelv. See on igati loogiline, et kui inimesed teenistusülesandeid täidavad, siis neil on teenistusrelv kaasas. Kui Vene pool väidab, et relv liikus üle piiri, siis selles osas on neil tõesti õigus, aga kindlasti ei olnud tegemist relvakaubandusega. Hästi raske on Venemaa eriteenistuse motiive kommenteerida,» lisas Pevkur.

Kas politseinikul ei olnud võimalik teenistusrelva kasutada? «Meile teadaolevalt kasutasid Venemaa eriteenistuse töötajad relva ja kuna Eesti poole pealt oli üks kaitsepolitseitöötaja, aga Venemaa poolt oli neid rohkem, siis relva kasutamine antud situatsioonis oleks võinud tähendada elu kaotamist. Selles olukorras käitus kaitsepolitsei töötaja ainuõigelt, aga tegemist on väga keerulise juhtumiga,» põhjendas Pevkur, kes loodab, et FSB ja kaitsepolitseiamet teevad koostööd, et juhtunus selgust saada ja inimene koju toimetada.

Kohtub Eesti konsuliga

Viimane kontakt oli Venemaa siseministriga eile õhtul ja lepiti kokku, et Eesti konsul saab võimalikult kiiresti Eston Kohveriga kohtuda, et saada infot tema seisundi ja tingimuste kohta.

«Loodame Venemaa koostööle, kui seda koostööd ei ole, on seda kuritegu väga raske avastada,» nentis Pevkur.

Samas tunnistas ta, et Venemaal on piirivalve osa FSBst. FSB allub otse presidendile. «See raskendab minu suhtlemist Venemaa kolleegiga. Tema saab FSBga suheldud, neilt informatsiooni ja seda mulle edastada, aga FSB ei ole siseministeeriumi valitsemisalas. Selline see seis on,» nentis Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles