Estoonlased tähistavad teatri sünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooper Estonia.
Rahvusooper Estonia. Foto: Peeter Langovits

Estoonlased tähistavad täna piduliku koosviibimisega kutselise Estonia teatri 108. sünnipäeva. Kutse koosviibimisele saadeti ligi 600 endisele teatritöötajale, mitmed neist on Estoniat oma teiseks koduks pidanud üle 50 aasta. Sünnipäevalisi tuleb tervitama kultuuriminister Urve Tiidus.

Noorte ja entusiastlike lavastajate-näitlejate Paul Pinna ning Theodor Altermanni eestvõtmisel loodi 1865. aastal asutatud Estonia seltsi baasil kutseline teater Estonia. Avaetendus, Mait Metsanurga «Päikese tõusul» anti uue kalendri järgi 16. septembril 1906, ehk siis täna 108. aastat tagasi.

Teatri sajandal juubelil 2006. aastal avati Rävala puiesteel mälestusmärk, mis viitab vana teatrimaja kunagisele asukohale Väike-Tartu maanteel. 2007-2013 paigaldati igas septembrikuus uued mälestusplaadid kuulsaimate estoonlaste «jalajälgedega» Tallinna kõnniteedele ja nüüdseks juhatavad 34 jäljepaari kõikidele teed Estonia teatrisse.

Tänavu saab alguse kaunis traditsioon tähistada sünnipäeva igal aastal 16. septembril. Ühisele koosviibimisele on oodatud kõik pikemat aega teatris töötanud estoonlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles