Mõistatused ja muinasjutud valmistavad mängurõõmu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emma konkursi üks võidutöödest koosneb kahest kaardikomplektist.
Emma konkursi üks võidutöödest koosneb kahest kaardikomplektist. Foto: Margus Ansu

Eesti muuseumimeene auhinna ehk Emma konkursile esitatud 38 töö hulgast sai viiele osaks auhind. Üks paremate seas on kahest kaardipakist koosnev komplekt, mis on valminud Eesti kirjandusmuuseumi ja OÜ Loovhoog koostöös. Ühele pakile on kirjutatud «Head eesti mõistatused» ja teisele «Head eesti muinasjutud».

«Mõistatuskaartidel on esitatud üle 600 mõistatuse, mis esindavad vanemat ja uuemat ainest kirjandusmuuseumi rahvaluulekogudes,» selgitas muuseumi folkloristikaosakonna vanemteadur Piret Voolaid.

Kaardid on mõeldud eelkõige lastele, kes võivad kasutada mõistatusi igavuse peletamiseks näiteks sünnipäevaviktoriinis või lihtsalt panna oma nupukust proovile.

Muinasjutukaartidele valis kirjandusmuuseumi ja Tartu ülikooli muinasjuttude töörühm välja 50 eesti lugu.

«Neid tuli kaartide jaoks lühendada,» selgitas muuseumi rahvaluulearhiivi juhataja Risto Järv. «Olles alati klassikaliste lasteraamatute adaptsioonidesse suhtunud teatud umbusuga, tundus, et need lood võiksid olla mitte niivõrd mahalugemiseks, vaid pigem abiks meeldejätmisel – nii võib kaardivarianti kasutada kui edasijutustamise vahendit.»

Kaardikomplektide alg-idee andsid Kaido Tamm ja Katre Merimäe, kellega koos arendas töörühm ideed edasi.

Värskeim raamat, millest on kaartidele jutte võetud, ilmus trükist alles pärast kaardipaki ilmumist. Selleks on sama töörühma koostatud väljaande «Imemuinasjutud» teine osa, mida esitletakse ülikooli kunstimuuseumis neljapäeval kell 18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles