Aita Urve Palol praamiliiklust korraldada

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

1. Proua, kas teie kott jäi Virtsu?

2. Kas see oli villane kott?

3. Härra, kas teie vanad on Muhus?

4. Kas teie panite Saaremaa ooperipäevadel pitsi puldi peale?

5. Urve Palo on kohutavalt tüdinud lollidest naljadest, mida levitab saarlaste Raadio Kadi ja trükib ajaleht Saarte Hääl.

6. Urve Palo otsustab praamiliikluse ümber korraldada.

7. Rootsi värske kogemus näitab, et on küll võimalik laevaliiklus riigi kontrolli alla võtta. Pruukis vaid ühel väikesel allveelaeval ilmuda Stockholmi saarestikku, kui Rootsi merevägi alustas selle tabamiseks suurejoonelist operatsiooni.

8. Aga Vjatšeslav Leedo praamid sõidavad karistamatult Eesti mandriosa ja saarte vahel ning ükski konn ei köhi.

9. Eesti mereväe juhatus ütleb, et nende sõjalaevad – miinivees­kaja Tasuja, miinijahtijad Admiral Cowan, Sakala ja Ugandi ning patrull-laev Ristna – Leedo eskaadri vastu ei saa. Pealegi on hetkel kõik mereväe jõud paisatud võitlusesse telesaatega «Pealtnägija».

10. Urve Palo kahtlustab, et Leedo karvane käsi oli mängus juba tema väljahääletamisel tantsusaatest 2010. aastal.

11. Urve Palo tajub, et majandusministeeriumis jälgib tema tegemisi salajane silm. Talle tundub, et Anne Sulling vaatleb tema tegemisi kabineti seina puuritud augu kaudu.

12. Kui Tallinna Sadam võitis parvlaevahanke, ilmus Jürgen Ligi valitsuse istungile kahtlaselt rõõmsas tujus. Lõhnastatud ja kammitud Jürgen, õigekeelsussõnaraamat kaenlas, keksis jalalt jalale ning selgitas kõigile, kes vähegi kuulata viitsisid, sõnade «olemuslik» ja «olemuselt» erinevust.

13. Urve Palo arvates pole neil sõnadel mingit vahet. Igaüks võib mõnikord sõnakesega eksida. Balti riikide majandusministrite kohtumisel olid esindatud Eesti, Läti ja Leedo.

14. Kusjuures Tallinna Sadama pakkumine oli selgelt parem. Uue arengukava kohaselt hakkavad Saaremaa ja Hiiumaa praamid väljuma Tallinna Sadama D-terminalist, kruiisireisijatel on võimalus kaasa osta soodsa hinnaga viinakohvreid ja õllekärusid ning pika merereisi jooksul pakuvad meelelahutust ansamblid ja varieteeartistid Bulgaariast ja Rumeeniast.

15. Tallinna Sadam teatas, et uued praamid ehitab seesama tehas, kus valmisid Elroni rongid. Uutes praamides ei jätku istekohti ning puudub toitlustamine. Maksumaksja raha kokkuhoidmiseks jäetakse tualetid ehitamata. Väiksemat häda saavad reisijad õiendada üle parda, suurema häda jaoks on Paldiski poolsaarel, Dirhami neemel ja Matsalu lahes ette nähtud metsapeatused.

16. Veel soodsam oli Pühajärve Paadilaenutuse pakkumine. Pühajärve Paadilaenutus on valmis alustama reisijate vedu Saaremaale ja Hiiumaale viiekohaliste aerupaatidega. Reisijate pealevõtmiseks on olemas sobiv koht Pühajärve rannahoone lähedal asuval paadisillal.

17. Reis Pühajärvelt saartele kulgeb viies etapis: mööda Väikest Emajõge Võrtsjärvele, Võrtsjärvelt mööda Emajõge Peipsile, Peipsilt mööda Narva jõge Narva lahte, Narva lahest Soome lahte, Soome lahest läbi Hari kurgu Väinamerele. Mittelaevatavatel lõikudel lohistatakse paate mööda jõekaldale palkidest tehtud teed.

18. Ja siis oli veel Tartu sadama ahvatlev pakkumine, mille andis majandusministeeriumile üle Tartu Ülikooli II kursuse filoloogiaüliõpilane Rein Kilk. Tartu sadam opereerib laevadega Kreutzwald, Vanemuine, Koidula ja Lermontov, millest kaks esimest hakkavad sõitma Tartu turuhoone ja Kuresaare supelranna vahel. Et toime tulla suurema reisijate hulgaga, on riigipühadel kavas liinile saata lodi Jõmmu.

19. Kahjuks ei jõudnud Tartu Sadama pakkumine konkursi tähtajaks ministri lauale, kuna Rein Kilk võttis nõuks sõita Tartust Tallinna hommikuse Elroni rongiga, mis hilines nagu tavaliselt.

20. Urve Palo otsustas aja maha võtta ja natukeseks puhkusele minna. Puhkuse ajal asendasid teda teised ministrid. 16.10.2014 kella 00.00 kuni 18.10.2014 kella 11.14 asendas Urvet põllumajandusminister Ivari Padar. 18.10.2014  kella 11.15 kuni 19.10.2014 kella 23.59 asendas väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling. 20.10.2014 kella 00.00 kuni 21.10.2014 kella 20.55 oli puldis sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt. Ja 21.10.2014 kella 20.56 kuni 24.10.2014 kella 23.59 juhatas vägesid põllumajandusminister Ivari Padar.

21. Puhkusegraafiku koostamine on palju keerulisem kui praamiliikluse korraldamine, arvab Urve Palo.

22. Puhkuse ajal luges Urve Palo Paulo Coelho uut raamatut, vaatas enesesse ja otsustas Tallinna Sadama pakkumisega edasi töötada, vahtigu Sulling nii palju kui tahab.

23. Raadio Kadi ja ajaleht Saarte Hääl teevad oma tüütuid nalju seni, kuni saavad. Murukannike, muudetud kena, Juta Sinn sõitis Kose kurvi, nired kukuvad, muna vann, tünnitäis mutreid, mullane konn, viisakas rott, mudas pole pennigi, kuuratsanikud kuuvalgel ööl, isa tööraha kott, linn on jube, patsikumm...

24. Urve Palo sõnum Vjatšeslav Leedole on lihtne: ütle «redel»!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles