Lapsed kasvavad ka teatrilaval

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Heliseva muusikali» perre kuuluvad kapten von Trapp (Jüri Lumiste) ja Maria (Birgit Õigemeel) ning lapsed Lisl (Liisa Pulk), Friedrich (Oskar Puis), Louisa (Liisa Tämm), Kurt (Kristo Saarma), Brigitta (Amanda Rebeca Padar), Marta (Sanna Püssa) ja Gretl (Marian Laur).
«Heliseva muusikali» perre kuuluvad kapten von Trapp (Jüri Lumiste) ja Maria (Birgit Õigemeel) ning lapsed Lisl (Liisa Pulk), Friedrich (Oskar Puis), Louisa (Liisa Tämm), Kurt (Kristo Saarma), Brigitta (Amanda Rebeca Padar), Marta (Sanna Püssa) ja Gretl (Marian Laur). Foto: Georg Rosma

Lapse silmapaistvaimaid omadusi on kasvada ja seda peab arvestama ka teater. Nii tuligi näiteks ühes lasterohkes ja väga vaadatavas lavastuses, mille esietendus oli 27. novembril 2010, juba varsti mõtelda väikeste osatäitjate väljavahetamisele.

Nimetatud kuupäeval tuli Vanemuise suures majas vaatajate ette «Helisev muusika» ja on repertuaaris püsinud tänini. Koolivaheaja nädalal tuli see üle hulga aja taas lavale.

Kriitikas on lavastuse trupi noorimaid liikmeid ikka esile tõstetud – seda enam, et «üheks lavastust käivitavaks mootoriks on von Trappi muusikalembesed lapsed», nagu kirjutab Alo Põldmäe ajakirjas Teater. Muusika. Kino 2011/4.

Lastega tegelejad

Sealsamas ütleb ta «rõõmsa südamega», et töö nende lastega «on andnud väga hea tulemuse, lapsed on loomulikud, moodustavad paraja energiapommi, nad sulanduvad hästi ansamblite ja orkestriga, andes etendusele hea pulsi».

Kriitik tõstab artiklis esile lastega tegelejaid. Üks neist on lavastaja assistent, Vanemuise ooperisolist Merle Jalakas. Tema andmeil on nelja aasta jooksul «Heliseva muusika» rolle õppinud ühtekokku 27 last.

Mitmed neist on pikemaks sirgudes rollist välja kasvanud ja osa saanud Vanemuise mõnes teises lavastuses (näiteks «Lotte jõulupidu», «Mary Poppins», «Rehepapp»).

Aastatel 2010 ja 2011, mil seda lavastust mängiti palju rohkem kui praegu, oli von Trappi pere iga noore liikme rolli selgeks õppinud kolm-neli last. Sel hooajal, mil kavas on anda ainult kuus etendust, on duubeldaja vaid kõige pisemal – Gretli osatäitjal.

Nende kõigi lavale aitamisega on peale Merle Jalaka vaeva näinud kontsertmeister Katrin Nuume. Lavastuse peaosas on Birgit Õigemeel, kes laulab kõigil selle hooaja etendustel.

Lotte ja Malvina

Nüüdses koosseisus on kolm päris uut last, kes «Helisevas muusikas» astusid 18. oktoobril esimest korda vaatajate ette. Nende hulgas on Brigitta osas Amanda Rebeca Padar. Ta on laval ka lastemuusikalis «Detektiiv Lotte», mille peaosas on tema ema Gerli Padar.

Teatri Kodus saab vaadata tantsulavastust «Kuldvõtmekese lugu», millest võtavad osa Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased.

Selles lavastuses on samuti osatäitjate hulgas vahetusi, sest lapsed ju kasvavad. Seepärast tuleb Malvina rollis vaatajate ette Jette Pruulmann, kes tegi debüüdi eelmisel nädalal.


Kaks muusikali

• «Heliseva muusika» ja «Detektiiv Lotte» muusikajuht oli Tarmo Leinatamm (1957–2014) ja lavastaja Ain Mäeots.

• «Detektiiv Lotte» järgmine etendus on 5. novembril.

• «Heliseva muusika» järgmine etendus on 28. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles