Kevin Uljaste haav paraneb

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil hetk pressikonverentsilt.
Pildil hetk pressikonverentsilt. Foto: SCANPIX

Eesti suusakoondise pressikonverents enne hooaja algust oli uimane ja vaikne nagu vanadekodu pärast lõunasööki. Ainult tippsuusataja Kevin Uljaste pakatas optimismist.

Millised on teie plaanid alanud hooajaks?

Tahan Faluni MMil mahtuda esimese kuue sekka.

Aivar Rehemaa ütles, et selline on ka tema eesmärk.

No sel juhul jõuan mina esimese viie hulka.

Peeter Kümmel loodab sama.

Jaa, ma tean. Peeter on minusse alati uskunud.

Ei, te saite valesti aru. Kümmel ise loodab esimese viie hulka jõuda.

Muidugi oleks tore, kui Peeter Kümmel oma pika suusatajakarjääri lõpetuseks ühe korraliku sõidu teeks. Edu Peetrile selleks! Mina sean kõrgema eesmärgi, kavatsen jõuda esimese kolme hulka.

Kas tuharahaav on paranenud?

Mamma tupsutab haava saialilletinktuuriga. Saan juba kõndida ja autoga sõita, paraku jooksmine ja jõutrenn on veel välistatud.

Tuharahaava pildid levisid Instagrami vahendusel üle maailma. Paraku laiem avalikkus seni ikkagi ei tea, mis juhtus.

Juhtus see, et tulin vannist, olin paljas nagu porgand ja kass lõi ootamatult küüned sisse. Kriipis päris korralikult. Mamma puhastas haavad ära, kuid järgmine päev oli kontrollvõistlus ning seal sattus mustus ilmselt ikkagi peale. Küünarnuki- ja säärehaavaga ei juhtunud midagi, aga tuharahaav läks mädanema.

Rullsuusatamise Eesti meistrivõistlustel Jõulumäel pidite ootamatult katkestama.

Jõudu oli mul palju, tundsin, et suudan pürgida liidrikohale. Aga siis hakkas kõhus nii keerama, et ei kannatanud enam sõita.

Millest kõhuhäda tekkis?

Kakaproovid on laboratooriumis, lõplik vastus selgub, kui tulevad analüüside tulemused. Võib-olla olid hamburgerid, mis me tee pealt ostsime, ebakvaliteetsed. Nägin teisigi, kes võistlusrajal oksendasid ja kakasid. Midagi säärast pole Jõulumäel varem juhtunud. Kõik kohad olid atleetide ekskremente ja okset täis.

Oktoobrikuises Ramsau laagris olid teie saavutused võrdlemisi tagasihoidlikud.

Algusest peale oli kokku lepitud, et mamma tuleb Ramsausse kaasa. Ta on minuga alati igal pool kaasas käinud. See annab mulle emotsionaalse kindlustunde, kui mamma viibib minu kõrval. EOK president Neinar Seli isiklikult aitas mammal pabereid vormistada. Aga kui Ramsausse sõitjate nimekiri teadetetahvlile üles riputati, selgus, et mammat nimekirjas ei ole. Suusaliidu peasekretär Jaak Mae seletas nukralt, et mamma asemel sõidab Ramsausse koondise psühholoog. Paraku psühholoog mõjub mulle halvasti, ainuüksi tema nägemisest lähen krampi ja hakkan vigu tegema. Sportlane võib olla kehaliselt tugev, kuid tema hing ja vaim vajavad hella hoolitsust.

Teie sponsor on Toyota?

Sellega oli naljakas lugu. Elke Auto pakkus masinat tingimusel, et sõidutan vajadusel ka Rehemaad, Kärpi ja Kümmelit. Mina neile, et ega ma bussijuht ei ole. Nemad selle peale, et okei, me anname hinnalise sõiduki siis hoopis Rehemaale. Mina neile, et davai, andke aga andke! Ja nüüd sõidabki Rehemaa valge Toyotaga ja laseb Otepää Konsumi ees, kus põhikooli rahvas õhtuti koguneb, kõlaritest kõva tümmi. Niipalju kui mina näinud olen, veab ta ainult tšikke sellega, Piret Pormeistrit ja Triin Ojastet, ehkki naistekoondise tüdrukuid võib vaid väikse mööndusega tituleerida rahvusvahelise klassi sportlasteks. Kümmel kärutab ringi vanamehe avariilise Saabiga ja Kärpi viib trenni naabrionu Volli.

Raskustele vaatamata olete Rehemaa kõrval ainus, kes kavatseb Tour de Ski’le minna. Teised kahtlevad. Räägivad, et samal ajal toimub Falunis MMi radadel Skandinaavia karikaetapp ja et sealgi oleks äge ja kasulik võistelda.

Kust te võtate, et Rehemaa tuurile tuleb? Minu teada pani ta ennast kirja Eesti noorte meistrivõistlustele, mis toimuvad Mammastes 3. ja 4. jaanuaril 2015. See on tore, et sportlane suudab oma võimeid realistlikult hinnata, olgu tal uus Toyota või mitte.

Miks sportlased ei salli homovärki?

Mis küsimus see nüüd on?

Lihtsalt huvitab. Kui olen rattameestega pedaalimas käinud, kuulunud jooksumeeste seltskonda, lävinud triatleetidega ehk suhelnud Eesti kõige vastupidavamate meestega, olen, kui jutt on läinud mehelikkusele, kuulnud alati põlastavat suhtumist igasugusesse homovärki. Ma ei ole nende aastate jooksul, mil olen aktiivselt ringelnud Eesti vastupidavusalade tegijaskonnas, kuulnud veel mitte ühtegi meest rääkimas, et suhtume homosuhetesse sallivalt või pooldavalt. Miks selliseid tolerante ja homopropagandiste ei ole?

Veider, miks homoteema ajakirjanikke huvitab? Ükskord pärast võistlust tuli teie kolleeg Priit Pullerits mulle duširuumi järele ja hakkas samuti homovärgi kohta küsimusi esitama. Muudkui uuris ja puuris. Õnneks mamma tuli ja kupatas ta minema. Ma arvan, ka teil on nüüd aeg garderoobist lahkuda, ma tahan pükse vahetada. Kui te heaga ei lähe, siis ma kutsun mamma. Minge nüüd!

Juba lendan, musike. Aitäh intervjuu eest, adjöö!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles