PÖFFi rahvusvahelises võistlusprogrammis on 18 esilinastust

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Risttuules».
«Risttuules». Foto: Kaader filmist

14. novembril algava 18. Pimedate Ööde Filmifestivali rahvusvahelises võistlusprogrammis on 18  eriilmelist filmi kogu maailmast, nende hulgas rekordarv rahvusvahelisi ja Euroopa esilinastusi. Tänavuse võistlusprogrammi eripäraks on ka märkimisväärne riikide kombinatsioon.

Otsus võtta Rahvusvahelise Produtsentide Liitude Föderatsiooni FIAPF kinnitusel PÖFF temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka on rahvusvahelise võistlusprogrammi haaret tänavu oluliselt laiendanud. Samas pole muutunud programmi ülesehituse loogika – jätkuvalt on esindatud kaalukaid töid tuntud meistritelt, aga ka debütantidelt, kellele just PÖFF võib saada rahvusvahelise edu aluseks,» kinnitab PÖFFi direktor Tiina Lokk.

Filmitootjate huvi jätta oma filmid esilinastuma aasta ühe viimase filmifestivali aega, on iga aastaga suurenenud. «Tänavu on selle tõestuseks PÖFFil rekordilised neli rahvusvahelist ja kuus Euroopa esilinastust rahvusvahelises võistlusprogrammis. Lisaks on võistlusprogrammis kuus Skandinaavia esilinastust,» viitab Lokk filmitootjate usaldusele. Võistlusprogrammi erisus sel aastal ilmneb Loki sõnul ka riikide valikus – omavahel võistlevad nii Ida- ja Kesk-Euroopa, Aasia, Ladina-Ameerika, Põhjamaade, USA kui ka Lähis-Ida filmid.

PÖFFi direktori sõnul on programmis tänavu viis tugevat debüütfilmi. Vanim lavastaja tuleb aga tänavuse festivali fookusriigist Poolast – 67-aastane Jerzy Stuhr alustas karjääri näitlejana juba varajastel 70ndatel. Lavastajana on tema uusim töö «Kodanik» talle alles kuues mängufilmilavastus.

«Eraldi väljatoomist väärib kindlasti ka Jaapani režissööri Takasi Miike värske film «Ainult üle sinu laiba». See PÖFFi publikulegi tuttav Jaapani tuntumaid režissööre on teinud kokku juba pea 100 filmi. Euroopa esilinastustest tasub silm peal hoida ka Kõrgõstani režissööri Marat Sarulu värskeimal filmil “Ümberasumine”, mis esindab nn tundmatut Kesk-Aasia uut lainet. Seekordne noorim filmirežissöör võistluses on aga 27-aastane meie enda Martti Helde filmiga “Risttuules”.

PÖFFi rahvusvahelisse võistlusprogrammi kuuluvad filmid:

 Rahvusvaheline esilinastus:

·      «Apostel» / Apostle  (Lõuna-Korea, rež. Kim Jin Moo)
·      «Elu läheb edasi» / Go On Living (Mehhiko, rež. Alejandra Sánchez)
·      «Org» / Valley (Israel, rež. Sophie Artus)
·      «Kodanik» / Citizen (Poola, rež. Jerzy Stuhr)

Euroopa esilinastus:

·      «Ümberasumine» / Move (Kõrgõstan, rež. Marat Sarulu)
·      «Elevandi laul» / Elephant Song (Kanada, rež. Charles Binamé)
·      «Põrgu» / Inferno (Sloveenia-Horvaatia, rež. Vinko Möderndorfer)
·      «Usaldus» / Taksu (Jaapani-Tai-Indoneesia-USA, rež. Kiki Sugino)
·      «Kõiksuse teooria» / The Theory of Everything (Suurbritannia, rež. James Marsh)
·      «Täna» / Today (Iraan, rež. Reza Mirkarima)

Skandinaavia esilinastus:

·      «Revolutsiooni inglid» / Angels of Revolution (Venemaa, rež. Alexey Fedorchenko)
·      «Babüloonia liivas» / In the Sands of Babylon (Iraak-Suurbritannia-Holland-Araabia Ühendemiraadid, rež. Jabarah Al-Daradji)
·      «Lucifer» / Lucifer (Belgia, rež. Gust van den Berghe)
·      «Margarita, kõrrega» / Margarita, with a Straw (India, rež. Shonali Bose)
·      «Ainult üle sinu laiba» / Over Your Dead Body (Jaapan, rež. Takashi Miike)
·      «Yvone Kane» / Yvone Kane (Portugal-Brasiilia-Mosambiik, rež. Margarida Cardoso)

Baltikumi esilinastus:

·      «Itsi Bitsi» / Itsi Bitsi (Taani, rež. Ole Christian Madsen)

Eesti film:

·      «Risttuules» / In the Crosswind (Eesti, rež. Martti Helde)

Kõiki konkursil linastuvaid filme hindab rahvusvaheline žürii koosseisus Mark Axelrod (USA), Kati Outinen (Soome), Andrei Proshkin (Venemaa), Elina Reinold (Eesti), Benson Taylor (Suurbritannia) ja Tomas Wasilewski (Poola).

Rahvusvahelise võistlusprogrammi grand prix-ga parimale filmile kaasneb 10 000 eurot Tallinna linnalt. Lisaks tunnustatakse parimat režissööri, naisnäitlejat, meesnäitlejat ja operaatorit. Eraldi auhinna parimale võistlusprogrammi filmile annavad ka rahvusvaheline filmikriitikute ühingu (FIPRESCI) žürii ning oikumeeniline žürii.

Rahvusvahelise võistlusprogrammi kõrval on tänavusel PÖFFil veel kolm võistlusprogrammi: Eesti filmi auhinnale kandideerib viis ning Tridensi Läänemere- ja Põhjamaade debüütfilmide ning Põhja-Ameerika filmide võistlusprogrammis mõlemas kümme filmi.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. Aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november. PÖFFi piletite eelmüük algab 07. novembril kõigis Piletilevi müügikohtades.

Vt allapool Eesti filmi  «Risttuules» trilerit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles