Pärija nõuab Eesti Kunstimuuseumilt maale tagasi.

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peet Aren-Mare Leet(1934)
Peet Aren-Mare Leet(1934) Foto: Eesti Kunstimuuseum

Eesti Ekspress kirjutab, et pärija nõuab Eesti Kunstimuuseumilt tagasi seitset kunstiteost, millede praegune koguväärtus on üle 100 000 euro. Kunstimuuseum on teisel seisukohal.

Teosteks on Peet Areni õlimaal „Mare Leet”(1934) ja joonistus „Tütarlapse portree”(1934), Konrad Mäe õlimaalid „Maastik tuulikuga”(1915) ja „Veneetsia”(1921/1922) ning joonistus „Marie Reisiku portree”(1916), Ado Vabbe akvarell „Maastik”(1910-ndad) ja Linda Sõbra skulptuur „Noormehe pea”(u.1988-1944). Kõik need teosed kuulusid pärijat esindava vandeadvokaadi Ivo Mahhovi sõnul perekond Raukasele. Raukased põgenesid II maailmasõja keerises Eestist ning maalid jäid maha. Peremeheta jäänud kunstiteosed kas müüdi või anti toonasesse Tallinna Riiklikku Kunstimuuseumi, mille järglaseks on praegune Eesti Kunstimuuseum.

Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme ütles Postimehele, et need teosed muuseumile üle antud, mitte deponeeritud. Deponeerimine tähendab seda, et teosed antakse mingiks kindlaks tähtajaks muuseumile hoiule. Tänaseks on pärija hagi jõudnud Harju Maakohtus. Kunstimuuseumi seisukoht Helme sõnul on, et kohus otsustab vastavalt seadusandlusele, kellele maalid kuuluvad.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles