Unes ja ilmsi

Mart Juur
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur
Mart Juur Foto: Peeter Langovits

Somnambulism on unehäire, mille mõjul magaja saadab korda kummalisi tegusid. Somnambulismi uurimine pakub põnevaid üllatusi. Viimasel ajal koguvad uneskõndimise ja unesrääkimise kõrval üha laiemat populaarsust unespeksmine ja uneshääletamine.

Uneshääletamine viis kohtupinki tubli ettevõtja Neinar Seli. Neinarit süüdistatakse selles, et olles ühtaegu olümpiakomitee president ja Tallinna Sadama nõukogu juhatuse esimees, hääletas ta sadama nõukogus olümpiakomiteele 250 000 euro suuruse toetuse eraldamise poolt. Neinar seletas, et oli hääletuse ajal just äsja tulnud Ameerika Ühendriikidest ja seetõttu pikalt magamata.

Une ja ärkveloleku vahel viibides olevat Neinar häälte kokkulugemisel eksinud. Neinar olevat näinud kolme poolt- ja kolme vastuhäält ning saanud tulemuseks neli poolthäält. Samuti olevat Neinarile jäänud segaseks, kuidas hääletas üle laua istuv Hillar Teder, kellele Neinar olevat saatnud SMSi teatega, et taandab ennast hääletuselt. Enese taandamisest olevat Neinar enne uinumist paarile juhatuse liikmele kõnelnud, samas koosoleku ajal Neinar taandamisest enam kõva häälega ei rääkinud, kuna ei soovinud magajaid äratada. Harju maakohus peab otsustama, kas Neinar on süüdiv või mitte.

Tegelikult pole see kaugeltki kõige hullem, mis somnambuulses seisundis viibides võib juhtuda. Tean inimest, kes sügavas unes lõpetas ülikooli, kaitses doktorikraadi, tegi hiilgavat akadeemilist karjääri ning töötas Šveitsi kosmoseuuringute keskuses. Töö kõrvalt lõi tubli mees mitu toredat perekonda, rajas Hiiumaale kauni maakodu koos dendropargiga, harrastas kestvussporti ning osales Rotary klubi töös, pälvides kaaskodanike tunnustuse ja kõrge riikliku autasu – Valgetähe III klassi teenetemärgi. Ärgates oli ehmatus muidugi suur. Mis sellest mehest edasi sai, ma praegu rääkida ei jõua. Kell helises, pean ärkama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles