Lukas ennustab kõrgkoolide olulist vähenemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu / Postimees

Haridusminister Tõnis Lukas ütles täna uuendatud kõrgharidusstandardist rääkides, et seoses kõrgkoolide õppekavade uue hindamisega langeb tema hinnangul lähiajal kõrgkoolide arv praegusega võrreldes oluliselt.

Lukas selgitas, et üleminekuperiood uuele kõrghariduse kvaliteedi tasemele lõpeb 2012. aastal ja nende kolme aasta jooksul on valitsusel võimalik teha otsuseid, millised kõrgkoolid võivad jätkata ja millised mitte.

«Kõrghariduse kvaliteediagentuuri ekspertkomisjonid vaatavad üle kõigi 28 õppekavagrupi erialad kõigis meie kõrgkoolides ja annavad neile hinnangu. Tänaseks on läbi vaadatud 12 õppekavagrupi õppekavad ja 2010. aasta sügisel lähevad hindamisele järgmised 8 ja viimased 2011. aastal,» kõneles Lukas valitsuse pressikonverentsil.

Esimesed negatiivsed hinnangud on antud Tallinna Ärijuhtimise Kolledžile ning Sotsiaal- ja Humanitaarinstituudi ärinduse ja halduse ning õiguse õppekavagrupis, samuti Euroakadeemia kunstide magistriõppele ja Akadeemia Nordi psühholoogia õppekavagrupile. Need kõrgkoolid nendel õppekavadel enam tudengeid õpetada ei saa.

«Kahe õppeasutuse puhul - Sotsiaal- ja Humanitaarinstituut ja Tallinna Ärijuhtimise Kolledž - tuleb otsida lahendusi, nemad niisugusel moel üldse jätkata ei saa. Euroakadeemial on ka positiivselt hinnatud õppekavasid, Akadeemia Nord maandas oma kvaliteediriski ära, ühinedes Tallinna Ülikooliga,» loetles haridusminister.

Samuti lõpeb kõrgkooli I Stuudium tegevus.

Lukase sõnul on sellise hindamise eesmärk tagada Eesti kõrghariduses rahvusvaheline kvaliteet: «Nii et tõepoolest kõik üliõpilased teaksid, et ükskõik millisesse Eesti kõrgkooli nad lähevad, siis seal on väga heal tasemel õpe ja nad ei saa petta.»

«Üliõpilaste arvu languse tingimustes on vaja muidugi ka neil, kes praegu jätkavad, omavahel koostööd teha,» lisas haridusminister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles