Õuest paistab hüljatust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välieluruumi ajakiri Õu nr 8 ilmus kilepakendis, milles on eraldi kaaned ja lehekülgede köidetud plokk.
Välieluruumi ajakiri Õu nr 8 ilmus kilepakendis, milles on eraldi kaaned ja lehekülgede köidetud plokk. Foto: Raimu Hanson

Välieluruumi ajakirja Õu uusim number tuli müügile pakendis, mis on kahe eelmise numbri lugejale juba tuttav. Sisu on aga täiesti uus ja kohati põnev, sest keskseks teemaks on hüljatus.

Peatoimetaja Anna-Liisa Unt selgitab toimetuse juhtkirjas, mida hüljatuse all silmas peetakse. «Räägime seekord mahajäetud majadest, hüljatud rajatistest, moest läinud või läbi kukkunud strateegiatest ja ruumi ajas muutumisest laiemalt,» kirjutab ta.

Arhitektuursete kummituste, varemetefanatismi, alternatiivsete eluviiside ja palju muu huvitava kõrval on lugeda ja vaadata ühte ja teist sellistki, mis võiks kõige suuremat huvi pakkuda tartlastest lugejatele.

Arhitekt Elo Kiiveti kirjutises «Kuidas me Roosi tänava ravikuuri alustasime» on juttu Eesti Rahva Muuseumi juurde kesklinnast suunduva otsetee eskiisprojekti koostamisest. Tavapärase konkureerimise asemel tegid selleks koostööd kolm osalejat.

Kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Raul Oreškin kirjutab oma huvist vanade, tühjade ja varemeis majade vastu. Tema soov lammutusohus varemeid päästa on seotud lapsepõlvega Valgas, kus puumajad aina uutele korrusmajadele teed andsid. Oreškini juhtimisel taastati Tartu loomemajanduskeskuses varemeis puitmaja Kalevi 17.

Õu nr 8 on pakendatud kilesse, mille sees on eraldi kaaned ja lehekülgede plokk. Kaantele on joonistatud lagunenud sara, mida saab välja lõigata ja kokku kleepida.

Õu nr 7 pakkus lugeda mitmeid planeerimise teemal artikleid. Kilepakendis lahtiselt kaasa pandud kaantest sai välja lõigata samalaadseid arhitektuurseid elemente, mida võis näha jõulude ajal Tartu raeplatsil.

Õu nr 6 tõi kilepakendis kaasa nii lugemist kui ka kaaned, mis osutusid lahtiharutamisel linnaplaaniks. Sellel on kujutatud kohakuti osa Tallinnast ja Tartust mõõtkavas 1:3500.

Kõiki kolme ajakirjanumbrit ühendab lugeja silmale vaenulikult valitud trükivärv. Et paber on hallikasvalge, võimendab see värvi tuhmust.

Kui kõige värskema numbri lugeja jõuab 17. leheküljeni, võib ta veidi oma nägemismeelt rõõmustada Marje Eelma värvipildisarjadega «Järelelu» ja «Hüljatud maastikke otsides», mis on trükitud kriitpaberile.

Värvilist vaatamist pakub ka Ott Kadariku fotoseeria Omedu kummituslikust varemetekompleksist, milles õitses elu kolhooside ajajärgul.

Tulevikku vaatavas rõõmsamas toonis arhitektuurseid elamusi kannab värvifotode lugu «Hüljatuse kustutamine», mille autorid on Arno Mikkor, Mae Köömnemägi ja Reio Avaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles