Tallinna ja Tartu vahet sõitjaid saadavad pärimuslood

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Linda kivist Lilla Daamini» on tekstivihikuga varustatud pärimuslugude topeltplaat, mille on koostanud Risto Järv, kujundanud Pille Niin ja välja andnud Eesti kirjandusmuuseum.
«Linda kivist Lilla Daamini» on tekstivihikuga varustatud pärimuslugude topeltplaat, mille on koostanud Risto Järv, kujundanud Pille Niin ja välja andnud Eesti kirjandusmuuseum. Foto: Raimu Hanson

Folklorist Risto Järve juhtimisel on valminud topeltplaat pärimuslugusid, mida on kokku parajasti nii palju, et neid järjest kuulates möödub aeg sõidul Tallinnast Tartusse ja tagasi Tartust Tallinna.

Eesti rahvaluule arhiivist, mis asub kirjandusmuuseumis Tartus, on üles otsitud sellel teel kindlate kohtadega seotud legende, muistendeid ja muidu jutte (üllatuseks ka laulu). Nende vahele on lükitud muusikat Andre Maakerilt.

Kahe plaadiga on kaasas tekstivihik, mille õpetuse järgi saab parima kohtadega seotud elamuse siis, kui Tallinnast tulles panna plaat mängima Linda kivi ehk lennujaama juures ja Tartust pealinna poole sõitma asudes linna piiril.

Mõlemal plaadil on nii tavaline CD-osa kui ka MP3-formaadis jagu. Tekstivihikus on juhis sellegi kohta, kuidas nendega plaadimängijates toime tulla nii, et sõidu ajal tuleb kuuldele õigel hetkel jutt selle paiga kohta, millest parajasti mööda sõidetakse.

Jutte esitavad enamasti Piret Päär ja Anne Türnpu. Mõlemal plaadil on samuti arhiivisalvestisi meestelt ja naistelt, kes räägivad neid jutte, mida hallil ammusel ajal rääkis igaüks ja mida nad ise oma kõrvaga kuulsid.

Plaadi «Linda kivist Lilla Daamini» esitlus on esmaspäeval kell 16 Estoria hotellis Tallinna südalinnas.

Helinäiteid saab kuulata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles