PÖFF kogus enam kui 77 000 kinokülastust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFF 2014 avatseremoonia Nordea Kontserdimajas. Fotol Tiina Lokk.
PÖFF 2014 avatseremoonia Nordea Kontserdimajas. Fotol Tiina Lokk. Foto: Mihkel Maripuu

Pühapäeval lõppenud 18. Pimedate Ööde Filmifestival kogus eelmise aastaga sarnaselt enam kui 77 000 külastust, sealhulgas rekordarvu nimekaid väliskülalisi. Kokku näidati tänavusel festivalil ümmarguselt 700 filmi, millest 265 olid täispikad. PÖFF toimus tänavu Tallinnas, Viimsis, Tartus, Pärnus, Narvas ja Jõhvis - 11 kino 20 erinevas saalis.

Väljamüüdud linastuste põhjal osutusid kõige publikurohkemateks filmideks «Praht» (Suurbritannia), «Mida me pimeduses teeme» (Uus Meremaa), «Reis Itaaliasse» (Suurbritannia), «Vääramatu jõud» (Rootsi), «Kõiksuse teooria» (Suurbritannia), «Metsikud lood» (Argentina) ja «Lindmees» (USA).

Publikulemmikuks osutus film «Mida me pimeduses teeme» (Uus-Meremaa), millele järgnesid «X+Y» (Suurbritannia), mis pälvis ka noorte- ja lastefilmide festivali Just Film rahvusvahelise žürii peaauhinna, «Belle ja Sebastian» (Prantsusmaa), «Praht» (Suurbritannia) ja «Poisipõli» (USA).

18. Pimedate Ööde Filmifestivali rahvusvahelise võistlusprogrammi parima filmi grand prix ja 10 000 eurot Tallinna linnalt pälvis Belgia režissööri Gust van den Berghe «Lucifer» (Belgia).

Festivali elutöö auhind anti üle legendaarsele Poola näitlejale Maja Komorowskale. Tridensi Läänemere- ja Põhjamaade debüütfilmide võistlusprogrammi parima filmi auhinna ja 5000 eurot Tridensilt sai Islandi, Soome, Rootsi ja Tšehhi koostööfilmi «Elu akvaariumis». Tridensi võistlusprogrammi žürii poolt tunnistati parimaks Eesti täispikaks mängufilmiks «Risttuules».

Uuel aastal on PÖFFi fookuses Gruusia filmikunst.

Kümme fakti 18. PÖFFi kohta

1.     Kokku näidati festivalil ümmarguselt 700 filmi, neist 265 olid täispikad.
2.     Kokku toimus 790 filmiseanssi.
3.     PÖFFil oli filme 75 eri riigist, eesti ja vene keelde tõlgiti kokku 76 filmi.
4.     PÖFF toimus 5 linnas, 11 kinos ja 20 erinevas saalis.
5.     PÖFFi väisas üle 640 akrediteeritud külalise.
6.     PÖFFil töötas üle 250 vabatahtliku.
7.     Festivalil oli rekordarv esilinastusi, sh 10 rahvusvahelist ja 9 Euroopa esilinastust.
8.     Perioodil 1. november - 1. detsember külastati festivali kodulehte www.poff.ee enam kui 250 000 korda. Kokku käidi leheküljel 115 riigist, enim Eestist, Soomest ja USAst.
9.     Ühe riigi arvestuses osutusid kõige populaarsemateks filmideks Rootsi linateosed. Rootsi filmid «Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus», «Vääramatu jõud» ja «Tuvi istus oksal ja mõtiskles eksistentsi üle» müüdi kõik esimestena välja.
10.  Tänavuse festivali kõige pikem film oli sakslase Edgar Reitzi linateos «Teine kodumaa», mille pikkus oli 3 tundi ja 45 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles