Tartlasest kunstnik tõi näitusele Kataloonias valminud keraamikat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sütevaka tutvustas näitusel Nõunõu galeriis oma keraamilisi taldrikuid ja vaase. Viimased on inspireeritud hanedest ja kassidest, üks ka maost.
Andres Sütevaka tutvustas näitusel Nõunõu galeriis oma keraamilisi taldrikuid ja vaase. Viimased on inspireeritud hanedest ja kassidest, üks ka maost. Foto: Kristjan Teedema

Eile avati galeriis Nõunõu kunstnik Andres Sütevaka keraamika kiirnäitus «El meu circ a Barcelona» ehk «Minu tsirkus Barcelonas», mille tööd on valminud Kataloonia pealinna külje all Badalonas. Väljapanekut saab vaadata veel vaid täna, reedel ja 6. detsembril.

Tartu kõrgemasse kunstikooli skulptuuri õppima läinud maalikunstnik Sütevaka saadeti enesetäiendusele Hispaaniasse tänavu jaanuari lõpus Erasmuse programmi toel. Võõrsil õpingute lõpetuseks avati septembris tema näitus Farinera del Cloti kultuurikeskuses.

Õpingute aegu sealses väikeses kunstiülikoolis osutusid tema tööd ühtlasi väljavalituks La Rambla rahvusvahelise keraamikakonkursi «Disain ja uued vormid» finaalnäitusele Córdobas.

Näitusel Nõunõu galeriis saab vaadata keraamikat, mille kunstnik tõi Eestisse personaalnäituselt Barcelonas. Osa võttis ta kaasa lennukis käsipagasiga ja osa sõidutas Eestisse ühe tuttava vahendusel külmutatud kala auto, mõned jäid Hispaaniasse, kus nad on müügil veebipoes.

Tänavu suvel avatud keraamikakunsti ja -disaini galerii Nõunõu asub Tartu vanalinnas Jaani kiriku lähedal linnakodaniku muuseumi kõrval aadressil Jaani 14. Sealsamas on müügil Eesti keraamikute uut loomingut.

Nõunõu galerist Kristel Merilo ütles, et Sütevaka teoste väljapanek on selle galerii esimene näitus ning avatud vaid mõni päev. Kuid see-eest on sealsamas täna ja reedel kell 17 autoriõhtu, kus külastajail on võimalus kohtuda kunstnikuga ja kuulata, kuidas teosed valmisid.

«Keraamikas paelub Sütevakat puhas vorm ja värv, eeskujuks vanema põlvkonna hispaanlane Enric Mestre,» märkis galerist. «Hispaanias valmis hulganisti linnu- ja loomakujulisi keraamilisi esemeid ning avangardi meenutavaid konstruktivistlikke vorme. Sütevaka on rakendanud keraamikas talle omase värviekspressiivsuse, inspireerituna vahemerelise keraamika ornamentikast.»

Andres Sütevaka ütles, et ta on jõudnud Tartu kõrgemas kunstikoolis neljandale kursusele, kuid võttis akadeemilise puhkuse, et minna jaanuaris kevadsemestriks Hispaaniasse õpinguid jätkama. «Hakkas nii meeldima, et nüüd lähen juba oma kulu ja kirjadega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles