Juske: tahaksin lastele kirjutada Venemaa ajaloost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaloolane, õpetaja ja kirjanik Jaak Juske esitles laupäeval oma uudisteost Isa põnevate unejuttude sarjast: uus raamat kannab pealkirja «Eesti kuningad, rüütlid ja printsessid». Raamatu annab välja Randvelt kirjastus, illustreerijaks on Merilyn Anvelt. Postimees avaldab nädalavahetusel uudisteosest ka eksklusiivseid katkendeid.

Jaak Juske kolmas lastele mõeldud ajalooraamat viib muinasjutulisse printsesside ja rüütlite, kuningate ja kuningannade maailma. Aga tegemist ei ole kaugete rahvaste muinasjuttudega – need lood on Eesti päris oma lood.

«Eestil pole küll kuningat ega kuningannat, printsessidest-printsidest rääkimata, kuid see ei tähenda, et nad ammustel aegadel ei oleks tähtsate kaubateede ristumiskohas asuvat Eestimaad endale tahtnud ja siia isegi endale losse ehitanud,» öeldakse raamatu tutvustuses.

«700 aastat olid siinmail tegelikeks peremeesteks enamasti saksa päritolu mõisnikud, kuigi samal ajal kuulus meie maa järgemööda Saksa, Taani, Poola ja Rootsi kuningatele ja Vene tsaaridele. Eestis on isegi üks linn jõudnud olla kuningriigi pealinn – kõik, kes Põltsamaale sattuvad, võiks proovida mõelda sellele, milline oli elu selles väikelinnas ligi 450 aasta eest, kui Põltsamaa oli Liivimaa kuningriigi pealinn.»

Jaak Juske haaravad lood äratavad ellu veel mitmed otsekui muinasjuturaamatutest või seiklusjuttudest pärit seigad Eesti põnevast ajaloost. «Olen oma lastele rääkinud unejutuks lugusid Eesti ja maailma ajaloost. Nad on neid põnevusega kuulanud ja nii tekkis mõte unejutud raamatuna kirja panna. Lastele meeldivad eriti lood välismaistest piraatidest ja printsessidest, aga ka meil Eesti ajaloos on oma ülipõneva saatusega mereröövlid ja aadlipreilid, rüütlid ja meresõitjad,» rääkis Juske Postimehele.

Koostöös kirjastusega Randvelt ilmus eelmise aastal Isa põnevate unejuttude sarjast «Imelik nõukaaeg». «Et kuidas oli tänaste lastevanemate elu lapsepõlves ilma interneti, mobiiltelefoni ja arvutita. Kuidas oli võimalik, et Eestis müüdi vaid ühte sorti kohukest, ja sedagi vaid Tallinnas. Sel aastal järgnesid siis raamatud Eestist pärit kuulsatest maadeavastajatest ja piraatidest ning siniverelistest,» rääkis autor. «Kindlasti on plaan sarja jätkata. Tahaksin kirjutada lastele Venemaa ajaloost ja vanalinna kummitusmajadest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles