Väiksem etenduste arv kahandas Vanemuise külastatavust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise teatri 2014. aasta publikurohkeim lavastus oli muusikal «Evita».
Vanemuise teatri 2014. aasta publikurohkeim lavastus oli muusikal «Evita». Foto: Kristjan Teedema

Vanemuise teatrit külastati möödunud aastal 188 001 korral, mis on 24 210 külastust vähem kui tunamullu. Selle numbriga on teater aga jätkuvalt kõige publikurohkem teater Eestis.

Teater andis 541 etendust ja kontserti 176 018 inimesele, lisaks osales Vanemuise erinevates haridusprogrammides kokku 11 983 inimest, vahendas Vanemuise pressiesindaja. Võrreldes 2013. aastaga aga publikuarv langes, sest ka etenduskordi oli võrreldes 2012. aastaga 83 vähem.

«Külastuste vähenemine on seotud kahe asjaoluga,» selgitas eelmise majandusaasta näitajaid teatrijuht Toomas Peterson. 2014. aastal ei valminud uut suure maja lastelavastust. Lisaks võttis muusikali «Ooperifantoom» ettevalmistus tavapärastest prooviperioodidest märgatavalt enam lavaaega, mille kõrvalt etendusi anda ei saanud, loetles ta.

«Külastuste arvu taastumist prognoosib teater alles paari aasta pärast, sest plaani järgi on suure maja lava kahel järgmisel suvel lavatehnika vahetuse tõttu loominguliseks tegevuseks suletud.»

Vanemuise eelarve maht oli 2014.aastal koos investeeringutega 9,67 miljonit eurot, millest omatulu moodustas 2,61 miljonit eurot. Petersoni selgitusel on omatulu laekunud planeeritult.

Mullune kõige külastatum lavastus oli muusikal «Evita», mida käis vaatamas 16 994 inimest, teisel kohal on oktoobris esietendunud muusikal «Ooperifantoom» 15 070 külastajaga.

Draamažanri populaarseim lavastus oli «Minu järel, seltsimees», mida külastas 9692 inimest. Tantsuteatri vaadatuimaks lavastuseks osutus «Pähklipureja», mida käis vaatamas 3689 inimest.

Ooperižanris kogus kõige enam vaatajaid «Rehepapp», mille publikuarvuks kujunes 4254.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles