Nädala plaat. Viies element

Risto Kozer
, muusikasõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theo Parrish
Theo Parrish Foto: Kuvatõmmis

Theo Parrish

American Intelligence (Sound Signature)

2014

Hinne:4

Idamaade filosoofia järgi koosneb maailm viiest elemendist: metall, vesi, puu, tuli ja maa, mis üksteisest sõltuvad. Theo Parrish on üks nendest elementidest, sobides oma orgaanilise loominguga enim maaelemendiks. Te küsite, miks sellised paralleelid? Theo on viimased 18 aastat muusikat teinud/mänginud ja pole siiani oma tegemistes marginaalseks või sisutühjaks muutunud. Tema käekirjaga on siiani kaasas käinud kindel gruuv, millele on nüüdseks lisandunud helikunstniku dimensioon. Põhjus, miks sedasi läinud on, puudutab filosoofiat, mille orgaaniline viies element Theo reaalselt on.

American Intelligence’i heliarhitektuur on üles seatud Detroiti politsei argistele dialoogimotiividele («Welcome Back»), MPC vokaaliluupidele, progelikele sündi- ja kitarrikäikudele ning rariteetsetele diskosämplitele, mis Theo käekirjale ikka omased on. Kogu helimaastiku kujundusprotsess toimub seejuures loodusele omases rütmis, mille ehedamateks võrdlusteks on tuulejõul vuhavad heinamaad, tasakaalustajana möllavad merelained ja välgumürane taevalaotus. Kadedam ja andetum produtsent ütleks sellise albumi kohta võib-olla nii: «igav, ma teen kodus samasugust mussi». Paraku on terve maailm täis selliseid endast heal arvamusel mittemidagiütlevaid magamistoaprodutsente, kes nagu kord ja kohus kitsarinnalisse külamentaliteeti juurdunud. Kindlasti ei saa selliseid väiteid pilduda Theo kohta, kuna mehel on muusikas kõva teadmistepagas. Sündinud Washington D.C.-s, üles kasvanud džässmuusikute koolkonnas Chicagos, elab Detroitis, kuid resideerib hoopistükkis Londonis. Kusjuures, ta oli terve 2008. aasta Londoni kurikuulsa keldriklubi Plastic People resident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles