Aja auk. Mida ütles Kylie Jasonile?

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kylie ja Jasoni ekraanipulm
Kylie ja Jasoni ekraanipulm Foto: Kuvatõmmis

Ma ei tea, millised olid ilmaolud 1989. aasta esimestel päevadel, ehkki selle saaks küll välja uurida. Küll aga on teada, et Briti singlitabeli esimeseks number üheks sel aastal Kylie Minogue’i ja Jason Donovani singel « Especially for You», mida on tänaseks päevaks Suurbritannias müünud üle miljoni koopia.

Ükski Jason Donovani singel sellist arvu kätte pole saanud ja Kylie ületas selle tippmargi alles 2001. aastal, mil mööda maailma tuuseldas tema lugu « Can’t Get You Out Of My Head», millest kriitik Paul Morley kirjutas lausa raamatu.

«Especially For You» on selline ilus ja imal popballaad, mille saatel kujutad ette küll teismelist mõnel laupäevahommikul oma elu üle järele mõtlemas, akna taga paukumas pakane ja pekki näksimas tihane. Võib-olla see tihane ja vastu akent kolksuv pekitükk isegi häirib meie teismelist sel 1989. aasta talvisel laupäevahommikul. Et lausa ajaks ära linnu, mis ta tüütab, sest romantilised unelused on ju nii eneseküllased. Kuid lind linnuks, ei tea ju, kas sellist asja oli, kas oli üldse mingit lindu. Me ei tea ka, kas talv oli külm või mitte. Ei tea, kas laupäevasel külmal talvehommikul oli näha aknast näha, kui tehasekorstnad tossasid ja tootsid energiat, kui meie teismeline läks tihast ära ajama. Ei ole ilus mõelda välja asju, mida pole olnud.

Teada on, et Jason ja Kylie olid mõlemad pärit Austraaliast ja kuulsaks saanud Eestiski 90ndatel jooksnud seebiseriaalis «Naabrid». Nad olid armastajad nii ekraanil kui päriselus. Muusikukarjääri alustasid mõlemad Briti 80ndate tähtsaimas popivabrikus Stock, Aitken, Waterman. Need kolm produtsenti olid 80ndate keskpaigaks püsti pannud korraliku popikonveieri, mis tootis kokku üle saja Briti TOP 40 hiti. Esimeseks Stock, Aitken ja Watermani Briti nr 1 looks oli Dead or Alive’i «You Spin Me Around». Tuntuimateks nende artistideks olid lisaks Kyliele ja Jasonile Bananarama, Rick Astley, Mel & Kim. SAWi muusikat iseloomustas selline hoogne ja optimistlik hi-nrg-tempo, mille saatel võis teha igasuguseid asju. «Especially for You» oli ka selle eduka produtsenditrio müügi mõttes edukaim lugu.

Üldjoontes teame, mis Kyliest sai pärast SAWi popkonveieriga suhete lõpetamist – ta jätkas, küll mitte alati liiga edukalt, aga ikkagi, oma paratamatut staaritrajektoori. Jason Donovaniga oli asi natuke ähmasem. 90ndate alguses väitis trendiajakiri The Face Jasoni olevat homoseksuaali. Jason kaebas The Face’i kohtusse ja võitis. Küll pöördus mingi osa avalikust arvamusest selle järel hoopis tema vastu ja leiti, et ta on homofoob. Wikipedias kirjutatakse nii: «Kanepit oli Jason Donovan juba varem suitsetanud, kuid see The Face’i asi vapustas teda sedavõrd, et hakkas kokaiini tarvitama.» Tarvitas nii, et oli tarvitatud, 1995 kukkus ta kurikuulsas Los Angelese klubis The Viper Room, mida pidas Johnny Depp ja kus oli surnud River Phoenix, kokaiini üledoosist kokku.

Hiljem on Jason Donovani kohatud muusikalides, reality-sarjades, esinemas Tesco peakorteris, tegemas plaate, mis plaadid ei olnud, loomas peret jne – ühesõnaga elamas ühe sedalaadi popstaari elu, kes vahel pääseb radarisse, aga vahel ka ei pääse, olenevalt sellest, kui kõrgel parasjagu vilksatab peanupp, kui valgusvihk üle sõidab.

1989 oli Kylie ja Jasoni duo popkultuuris siiski nii kõva nimi, et briti kontseptualistide popduo The KLF tegi petshopboysilikult kõlava loo «Kylie Said To Jason», mis oli planeeritud minema nr 1-ks, paraku aga ei jõudnud esisaja hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles