Ööbikulaulu innustas looma pärnapuu Tartus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Lai 28 hoone lähedal kasvab iidne augulise tüvega pärn. Raik-Hiio Mikelsaare arvamuse kohaselt võis see puu anda inspiratsiooni Gustav Wulffile ööbikulaulu sõnade loomisel.
Tartus Lai 28 hoone lähedal kasvab iidne augulise tüvega pärn. Raik-Hiio Mikelsaare arvamuse kohaselt võis see puu anda inspiratsiooni Gustav Wulffile ööbikulaulu sõnade loomisel. Foto: Kristjan Teedema

Tartus tegutseva pubi Zavood juurest Laialt tänavalt hoovi siseneja märkab hoonete taha liikudes paremat kätt vana pärna, mille tüve läbistab suur auk. See puu on jäädvustatud 131-aastases laulus «Õrn ööbik, kuhu tõttad sa?».

Õrn ööbik ütleb, et ta ei või hõisata mõisa aias ja metsas toomingal, vaid tahab laulda «talupoja akna all seal pühal pärnapuul».

Tartu ülikooli emeriitprofessor Raik-Hiio Mikelsaar on uurinud populaarse laulu (pealkiri oli algselt «Ööpikule») tekkelugu. Ta avaldas äsja lõppenud aastal raamatu «Õrn ööbik, kuhu tõttad sa?», et tõsta rahvusliku ärkamise vaimus aastal 1883 loodud väike helitöö ja selle autorid tänapäeva Eestis senisest väärikamale kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles