Ehitusega katusel hävib tavatu kunstiteos

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnikud Sveta Bogomolova ja Vahram Muradyan lõpetasid oma teose «Linnamets» Tartu kaubamaja katusel 25. augustil 2009.
Kunstnikud Sveta Bogomolova ja Vahram Muradyan lõpetasid oma teose «Linnamets» Tartu kaubamaja katusel 25. augustil 2009. Foto: Sille Annuk

Tartu kaubamaja katusele kavandatakse ehitada lisakorrust, mis toob võimalike hüvede kõrval kaasa unikaalse kunstiteose hävingu. Ükski ülelendaja ei näe enam sealset Sveta Bogomolova ja Vahram Muradyani maalingut.

Augusti lõpust 2009 on Tartu kesklinnale linnulennult pilgu peale viskajad märganud lehtmetsa tähistavat topograafilist tingmärki.

Kaubamaja ja Eesti kultuurkapitali toel tegutsenud kunstnikud Vahram Muradyan ja Sveta Bogomolova kasutasid oma ühistöö «Linnamets» tegemiseks umbes 75 liitrit valget värvi.

Nad tahtsid pakkuda oma maalingu tavatu asukohaga võimaluse mõtiskleda, et kunsti ja igasuguste elunähtuste tajumiseks on mõnikord tarvis muuta vaatepunkti. Muu hulgas märgistab katusel kujutatud puu näiteks mõttemetsa, sest puude poolest rikas Tartu on justkui heade mõtete mets, ning rohelist paika, kus on mõnus elada.

Viis ja pool aastat tagasi

Bogomolova ja Muradyan avaldasid oma teose lõpetamisel viis ja pool aastat tagasi lootust, et nende ühisloomingut saab vaadata kunagi ka internetis Google'i vahendusel. Soov täitus. Maa-ameti kaardiserver näitas seda juba aastal 2010. Mullu pani aerofotole jäänud teose välja Google'i kaardikogu.

Läinud aasta lõpul Tartu kunstnike liidu üllitatud «Tartu kunsti aabitsas» on Marika Agu liigitanud Bogomolova ja Muradyani ühisteose tänavakunsti, sekkumisaktsiooni ja häppeningi ristandite hulka. Teksti juures on ka pilt maa-ameti kaardirakendusest.

Peatselt jääb aga kogu maailmas vaadeldav «Linnamets» kaubamaja katusele kavandatava neljanda korruse ehitusele jalgu. Kas asjatundjad oma koosolekutel ei ole seda jutuks võtnud?

Linnaarhitekt Tõnis Arjuse sõnul ei ole tema juuresolekul teose hävimist arutatud. «Küll aga on ette tulnud, et seda Google'i Mapsi lehte vaadatakse, ja see toob rõõmu südamesse,» ütles ta.

Kuidas suhtub linnaarhitekt kunstiteost tabanud kurja saatusesse? «Eks sellised avaliku ruumi kunstiteosed sageli ongi mõeldud lõpuks kaduma,» vastas Arjus.

Ta tõi näiteks Ülikooli tänaval SEB maja seinal mullu valminud Bach Babachi ja Karoliine Koroli teose, mille ette kavandatakse uut hoonet. «Selge see, et selle kunstiteose tõttu me hoone ehitamist ära ei jäta,» ütles linnaarhitekt. «Samamoodi on kaubamajaga, kus üks korrus peale ehitada on küllaltki mõistlik.»

Ehituse algusaega ei teadnud ta ütelda, sest planeeringumenetlus ei ole veel lõppenud.

Valmis teost kordama

Tartlased Bogomolova ja Muradyan on praegu külaskäigul Armeenias. Eile Tartu Postimehega internetis suheldes meenutasid nad, et värvi ja tarvikute eest maksis kaubamaja.

«Kaubamaja esindajad olid väga huvitatud, et teosel oleks kindel sõnum ja et ta kestaks pikalt. Nad muretsesid, et värvid saaksid ikka püsivad,» märkisid kunstnikud. «Meie «Linnamets» on pealekauba suur reklaam kaubamajale.»

Ühtlasi avaldasid Muradyan ja Bogomolova lootust, et kaubamaja ei taha sellist ainulaadset märki kaotada. Ja kui lisakorrus on valminud, on nad valmis teost tellimusena kordama uuel katusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles