NO99 "Savisaare" blogi. Kümme soovitust Jüri Ratasele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Keskerakond

Avaldame NO99 seotud inimeste mõtteid ja arvamusi Eesti ühiskonnast ja poliitikast. Käimas on muusikali "Savisaar" ettevalmistamine.

Avaldatud esmaspäeval, 19. jaanuaril

1. Jookse.

2. Kas Sa oskad nimetada mõnda siseopositsionääri, keda on saatnud edu? Kes on tõesti suutnud partei sees midagi muuta? Kes on hakanud vastu ja kes on demokraatlikult suutnud tõusta troonile või vähemalt mõjutada asju? Suudad? Sest meenuta Andres Herkelit. Meenuta Silver Meikarit. Meenuta Rainer Vakrat, Liina Tõnissoni, Aivar Riisalu, Sven Mikserit (seda eelmist Mikserit). Meenuta Kadri Simsonit. Meenuta iseennast. Jookse.

3. Võimu ei anta. Võim võetakse. Jookse.

4. Kui juhtubki, et esimehe koht jääb vabaks - mis Sa arvad, mis juhtub? Vaata ringi. Vaata, kes on erakonnas. Vaata Kõlvartit. Vaata Toobalit. Vaata Kotkast. Vaata Toomi. Vaata Sarapuud. Vaata Klandorfi. Ja vaata uuesti Kõlvartit. Nemad on hundid. Sina oled panda. Sa oled tore mees. Sa oled hea mees. Su ideed on õiged ja Sa liigutaksid erakonda õiges suunas. Aga pandad ei jää ellu. Hundid jäävad. Jookse.

5. Kunagi Sa võtsid riski. Sa mängisid Vene ruletti, kuigi Sa teadsid, et ellujäämisvõimalused on napid. Sul oli üks kuul rauas. Sa panid selle oimukohale. Vajutasid. Midagi ei juhtunud. Sa jäid ellu. Kuid Sul oli see kuul veel alles. Sa oleks võinud seda kasutada. Sa ei kasutanud. Sa lasid selle kuuli lumme ja jalutasid minema. Sul oli üks võimalus. Sa ei kasutanud seda. Jookse.

6. Võib-olla Sa ei tahagi? Võib-olla ongi Riigikogu aseesimehe koht Sinu natuuriga kõige paremini sobiv paik? Pole võitlust, pole ohtusid, pole hirme. See on okei, kui Sa nii mõtled. Inimene peab leidma koha, mis sobib talle kõige paremini. Siis on tema õnnelik ja inimesed tema ümber samuti. Tahad Sa olla õnnelik? Siis jookse.

7. On veel need Sinu valijad. Pool aastat tagasi oli Sinu poolt üle 8500 inimese. See on suur arv. Savisaarel oli vähem kui 10 000 häält rohkem. Kujuta korraks kõiki neid 8500 inimest ette. Lahuta neist sugulased ning sõbrad ja ikka jäävad tuhanded inimesed, keda Sa kunagi kohanud pole, kellega kunagi rääkinud pole, kuid kes ometi läksid ja ütlesid, et nad usaldavad kõigist kõige rohkem just Sind. Mida Sa vastad neile? "Aitäh"? Kas nii jääbki? Kas Sa ei taha kunagi neile vastata: "Aitäh, ma hakkan nüüd tegema, sest minust sõltub midagi"? Mis on Sinu vastutus nende ees? Ja nüüd kujuta uuesti ette neid 8500 inimest. Tulemas aeglaselt Sinu poole. Pettununa. Neid on alt veetud. Mida teha? Jookse.

8. Sa õnnestusid linnapeana. Sa hakkasid vastu Savisaarele. See jääb Sulle alati. Midagi muud enam ei tule. Jookse.

9. Kas Sa tead, kuidas nad Sind kutsuvad? Selja taga, need teised erakonnad? Sa meeldid neile. Nad tahaksid, et Sa oleksid nendega. Sa ju tead seda, sest oled nendega ise rääkinud. Aga nad kutsuvad Sind nii: Abi-Ratas. Tead, kes on Abi-Ratas? Ratas, mis ise ei veere, vaid toetab suurema ratta veeremist. Siis veere.

10. Jookse, Ratas. Jookse!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles