Kiirlaenufirmad kaebasid keskkriminaalpolitsei kohtusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-laenu reklaamiv tramm Tallinnas.
SMS-laenu reklaamiv tramm Tallinnas. Foto: Raigo Pajula

Kolm kiirlaene andvat firmat kaebasid kohtusse keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo, kes on teinud neile suvel algul ettekirjutuse.

Tänavu on rahapesu andmebüroo teinud 12 ettekirjutust, Tallinna halduskohtus vaidlustasid mai lõpus tehtud ettekirjutused SMS Laen OÜ, Risicum Capital Estonia OÜ ja Monetti AS, ütles Kadri Põldaru keskkriminaalpolitseist.

Põldaru sõnul heidab rahapesu andmebüroo kiirlaenufirmadele ette, et teenuse esmakordsel kasutamisel ei tuvastata kliendi isikut silmast silma kohtumisel.

Ettevõtete arvates on see nõue aga vastuolus põhiseadusega ja kohtult taotletakse selle põhiseadusevastaseks tunnistamist ning juba tehtud ettekirjutuse tühistamist.

«Nad on väitnud, et põhiseadusest tulenevalt nad ei peagi seda tegema, rahapesu andmebüroo on teisel seisukohal. See on oluline, kuna terrorismi rahastamine on piisavalt oluline teema, et nõuda sellist meedet,» ütles Põldaru.

Ta lisas, et tegelikul on silmast silma isiku tuvastamise nõue mõeldud inimeste endi kaitseks, et ei oleks võimalik korraldada suuri pettusskeeme, millest ilmselt kõik kuulnud on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles