Mis aitaks hüpohondria vastu?

Eva Kübar
, filmitegija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Docpoint. "Ärge hingake"
Docpoint. "Ärge hingake" Foto: Kaader filmist

Ärge hingake/Don´t Breathe
Režissöör: Nino Kirtadze
Prantsusmaa, Soome 2014
P. 01.02 kell 18.00 kinos Artis

Hea absurdisugemetega komöödia Gruusias Tbilisis elavast 40ndates hüpohondrik Levanist. Kõik saab alguse magnetresonantsuuringust tema valutavale õlale – diagnoos jätab otsad lahtiseks, arstid pakuvad võimalike probleemidena välja nii tsüsti kui skleroosi. Kuid midagi pole 100 protsenti kindel. Mõni arst tahaks kohe opereerida, teine räägib, et  füsioteraapiast piisab.

Levan ja tema abikaasa Irma on aga tõsises mures. Tegutsejanatuur Irma haarab kohe härjal sarvist kutsudes kokku ning sugulaste nõukogu kes siis kõik suvila terrassil ladinakeelseid uuringutulemusi kokku veerivad ja interpreteerida püüavad.

Järgnevad käigud ajahambast näritud Tbilisi paneelmajadesse alternatiivmeditsiini arstide juurde (need lõigud meenutavad oma atmosfäärilt veidi rumeenia režissööri Cristian Mungiu illegaalsest abordist rääkivat filmi „4 kuud, 3 nädalat, 2 päeva“)  ning loomulikud veel kümned „igaks juhks“ uuringud Levani tervisele – kardiogramm, kõhu ultraheli jne. Midagi ebaloomikulikku ei leita.

Filmi suurim tugevus on see, et delikaatset teemat käsitledes ei lange režissöör päris absurdihuumorisse vaid balansseerib väga täpselt vaatleva dokumentaali ja absurdikomöödia piirimail. Levan on natuke kurblik ja murelik karakter, kellele on lihtne kaasa elada. Ka teema on üldinimlik – usutavasti on igaüks meist mõnel korral elus oma tervise pärast tõelises mures olnud ja mänginud peas läbi mustimaid stsenaariume.

Lõpuks on kogu lahendus Levani probleemile loomulikult lihtsaimast lihtsam ja üdini positiivne. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles