Kalle Muuli: raha pärast Vilja seda raamatut ei teinud

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli
Kalle Muuli Foto: Peeter Langovits

Märtsis ilmuva Vilja Savisaar-Toomasti elulooraamatu «Vilja teine elu» üks autoreid Kalle Muuli selgitas intervjuus Postimehe raamatu valmimise tagamaid.

Kelle mõte oli Vilja Savisaar-Toomastist raamat kirjutada?

Aastal 2011, kui Vilja oli just lahkunud Keskerakonnast, tuli mul mõte, et võiks Viljast raamatu kirjutada. Arvasin siis, et ta lahkub üldse poliitikast. Rääkisin sellest mõttest Viljale. Ta oli põhimõtteliselt nõus, aga ta arvas, et veel pole õige aeg, kõik on liiga värske, ja ta tegelikult kavatseb poliitikas jätkata. Nüüd, tänavu hilissuvel või sügise hakul tuli ta meie kunagise raamatujutuga minu juurde tagasi koos Tiit Pruuliga, kes oli valmis raamatut kirjastama ja ka kirjutamisel kaasa aitama.

Teil on kaks autorit – miks nii? Kuidas teie tööprotsess toimus – kas Vilja kirjutas ka ise midagi, kas rääkisite koos Tiit Pruuliga?

Ta on olnud pikka aega ühtaegu nii Edgar Savisaare palgaline abi kui ka elukaaslane ja abikaasa. Neid kaht asja pole lihtsalt võimalik Vilja elus lahutada.

Tundus, et kahekesi on lõbusam ja huvitavam. Kaks pead on ikka kaks pead. Pealegi otsustasin ma keset raamatukirjutamist riigikogusse kandideerida ja kampaania nõuab oma aja, nii et Tiidu abi kirjutamisel oli selles mõttes lausa hädavajalik. Töö käis nii, et intervjueerisime Viljat Tiiduga koos, kokku vast umbes paarkümmend pikka intervjuud. Lisaks kümned intervjuud teiste inimestega, neid tegime mõnikord koos, mõnikord eraldi. Külastasime koos ka Vilja kodukanti jms. Aga kirjutame eraldi: mõne peatüki Tiit, mõne mina. Endalgi huvitav oodata, kas raamatust paistab ka lõpuks välja, milline osa on Tiidu ja milline minu kirjutatud. Vilja ei ole otseselt ühtki rida kirjutanud, küll aga on ta käsikirja pidevalt vastavalt selle valmimisele lugenud, täpsustusi teinud, detaile lisanud jne. See raamat on kolme inimese tiheda koostöö vili.

Kas raamatust leiab ka midagi üllatavat, millest avalikkus varem ei teadnud?

Jah. Seal on päris palju asju, mida ka Tiit ja mina ei teadnud. (Konkreetseid näiteid ei soostunud raamatu autorid tooma - toim)

Kõrvaltvaatajale paistab, et antud raamat püüab Edgar Savisaare nime ja eraeluga lihtsalt massidelt raha kätte saada. Kas eraelulisi delikaatseid seiku ka raamat käsitleb?

Jah, raamatus on palju juttu ka eraelust. Aga teisiti lihtsalt ei saanud. Esiteks on see ju elulooraamat. See ongi raamat Vilja elust, algab lapsepõlvega Vaabinas ja lõpeb tema abiellumisega Taimo Toomastiga. Teiseks on Vilja avalik elu ja eraelu ju pikka aega päris avalikult eraeluga väga tihedasti läbi põimunud olnud. Ta on olnud pikka aega ühtaegu nii Edgar Savisaare palgaline abi kui ka elukaaslane ja abikaasa. Neid kaht asja pole lihtsalt võimalik Vilja elus lahutada, kui tahta ausat raamatut kirjutada. Ja seda me tahtsime. Raha pärast Vilja seda raamatut kindlasti ei teinud, selle peale võiksin ma pärast meie pikaajalist koostööd ehk isegi mürki võtta.

Kas Vilja räägib raamatus ka oma kooselust Vahur Kersnaga?

Jah, Vilja rääkis ka sellest. Rääkis üldse kõigest, mis tema elus oluline on olnud. Ja Vahur on olnud tema elus väga oluline inimene.

Millal raamat ilmub ja kui paks see on? Kas enne valimisi ei olnuks mõistlikum reklaami mõttes seda avaldada – oleks veelgi suuremat tähelepanu pälvinud?

Raamat ilmub sel kevadel. Me tegelikult ei tahtnud enne valimisi sellest raamatust üldse juttu teha. Ei tahtnud, et meie heas usus tehtud raamatut hakataks pidama valimiskampaania osaks, kättemaksuks Edgarile või mingiks muuks sääraseks inetuks asjaks. Seepärast jätsime ka raamatu ilmumise valimisjärgsesse aega. Aga kuna olime käsikirja ette valmistades rääkinud kümnete poliitikutega, siis ei suutnud me ka enam infot kontrollida. Uudis levis kuulujuttudena nagu kulutuli. Seepärast tundus ühel hetkel mõistlikum ise rääkida, millega tegeleme, kui et lasta kuulujuttudel levida.

Kas raamatu valmimisele aitas kaasa ka Edgar Savisaar? Kas ta oli selle kirjutamisega kursis ja püüdis selle ilmumist mõjutada?

Edgar Savisaar selle raamatu valmimisele kaasa ei aidanud. Aga minu teada ei ole ta püüdnud ka selle ilmumist kuidagi mõjutada. Kui välja arvata ehk see, et paljud Vilja dokumendid ja isiklikud märkmed on jätkuvalt Edgar Savisaare valduses, kuhu nad Hundisilma tallu pärast lahutust jäid, ja Edgar Savisaar pole neid hoolimata Vilja palvetest tagastanud. Aga nii oli see ka juba enne, kui me raamatut kirjutama asusime.

Kas teie arvamus Edgar Savisaarest muutus pärast Vilja raamatut? Mis te täna Edgari Savisaarest arvate?

Väga palju ei muutunud. Aga me ei kirjutanudki raamatut Edgarist, vaid ikka Viljast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles