Ministeeriumis toimunud arutelul leiti, et holokaustiteemaline näitus on solvav

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimuuseumi näitus «Minu Poola. Mäletamisest ja unustamisest».
Tartu kunstimuuseumi näitus «Minu Poola. Mäletamisest ja unustamisest». Foto: Kristjan Teedema

Täna kultuuriministeeriumis toimunud kohtumisel tõdesid nii ministeeriumi esindajad, eesotsas minister Urve Tiidusega, kui ka Eesti Juudi Kogukonna esindajad, et holokaustiteemaline näitus Tartu kunstimuuseumis on solvav.

Ligi poolteist tundi kestnud kohtumine möödus kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul avameelses õhkkonnas ning ei arutletud üksnes konkreetse näituse üle, vaid räägiti kunstist, selle mõjust ja ühiskondlikest reaktsioonidest laiemalt. «Pean rõhutama, et on kahetsusväärne, et selle näituse kaks videot selliseid reaktsioonine on tekitanud,» ütles Tiidus pärast kohtumist Postimehele.

Tiiduse sõnul on tekkinud pahameele puhul olukorraga, millest kõigil on õppida. «Eelkõige muuseumil, kes näituse korraldas,» ütles minister, avaldades lootust, et olukord lahendatakse.

«Kui kultuuriminister kutsub juudi kogukonna esindajad enda juurde, siis see on juba tähtis moment. Ja ma arvan, et proua Tiidus võttis kuulda, mida me rääkisime,» ütles pärast kohtumist Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson.

«Minister ütles meile, et ta saab meist aru,» lisas ta.

Täna õhtupoolikul teatas Tartu kunstimuuseum, et lõpetab pahameeletormi kaasa toonud kahe videoteose eksponeerimise holokaustiteemalisel näitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles