Paavo Nõgene: elamuse peavad saama kõik sihtrühmad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees 3D-prillidega.
Mees 3D-prillidega. Foto: Margus Ansu

Vanemuise juht Paavo Nõgene märgib hooaja hakul, et teatri draamaosakonnas on viimase poole aasta jooksul toimunud väga palju muutusi.




Vanemuine alustas oma hooaega esietendusega Eesti Draamateatris. Miks oli tarvis viia «Kaos» kõigepealt Tallinna ja alles paar nädalat hiljem, 12. septembril esietendada seda ka Tartus?

Me oleme sellel hooajal natuke ahneks läinud – ühe kuu jooksul jõuab lavale viis uuslavastust. Meil lihtsalt ei jagunud maju, Tartus on meil küll kolm maja, aga ikka on vähe.

Miks on vaja suurem osa uuslavastustest välja tuua ühekorraga ühe kuu jooksul?

Põhjusi on mitu. Me tahame, et meie uuslavastustest saaks osa võimalikult suur hulk erinevat publikut, ja selge on see, et kui need lavastused jõuavad lavale hooaja alguses, siis saab neid vaadata suurem hulk publikut hooaja jooksul. Kindlasti ei kujune sellest reegel, et Vanemuise esietendused on Tartust eemal.

Miks on uue hooaja uuslavastusi draama vallas just nimelt kaheksa, miks just need ja mitte teised?

Sellele küsimusele oskab vastata draamajuht. Praegusel draamajuhil Sven Karjal on tähtajaline tööleping hooaja lõpuni. Vanemuine on välja kuulutanud draamajuhi konkursi. See näitab, kas leitakse uus draamajuht või jätkab vana.

Vanemuise eripära on planeerida oma tööd hästi pikalt ette, ja tegelikult nägime Sven Karja valitud repertuaari tervikuna esimest korda eelmisel hooajal.

Draamaosakonnas on toimunud viimase poole aasta jooksul väga palju muutusi. Meiega on liitunud neli uut näitlejat: Karol Kuntsel, Liina Olmaru, Liisa Pulk ja Eva Püssa.

Esimeste uuslavastuste hulgas, mis Vanemuine Tartus lavale toob, on «Gorgo kingitus» – esietendus oli 3. septembril – ja «Quevedo». Järgnemas on «Puhastus». Mida teatrijuht neist arvab?

Ma väga loodan, et sihtrühmad, kellele need lavale on toodud, saavad nendest elamuse.

«Gorgo kingitus» ja «Quevedo» ei ole kindlasti kerged lavastused, aga näiteseltskond, kes nendes kaasa lööb, kuulub Eesti tippu.

Sofi Oksaneni «Puhastus» on kujunenud menuromaaniks. Meie soov on, et sellest romaanist, mis on väga palju kajastust saanud mitmel pool maailmas, saaksid eestlased osa ka teatrilaval – ja see on kindlasti laiale sihtrühmale.

Vanemuise eesmärk on pakkuda teatrielamusi kõikidele sihtrühmadele kõigis oma kolmes žanris. Igas žanris peavad endale midagi huvitavat leidma lapsed ja eakamad vaatajad, nii suuremat kunsti kui ka kergemat meelelahutust otsivad inimesed.

Kuidas käib tavaliselt ühe sõnalavastuse vaatajate ette jõudmine Vanemuises? Kes langetab tähtsamaid otsuseid?

Milline repertuaar, millised lavastajad – need ettepanekud teeb draamajuht. Materjalid loevad läbi erinevad inimesed. Lõpliku otsuse repertuaari kohta langetab loomenõukogu draamajuhi ettepanekul täpselt nii nagu ka muusikajuhi ja balletijuhi ettepanekul.

Juriidiliselt langetan otsuse mina, aga ma olen lubanud kunstilisele kollektiivile, ja ma olen suutnud kolm ja pool aastat seda lubadust pidada, et ma ei sekku kunstilistesse küsimustesse, kui selleks pole äärmist vajadust.

Päästeametil oli suvel väikese maja kohta ühte ja teist ette heita. Kuidas on see kõik nüüdseks arenenud?

Teater on täiesti turvaline, nii külastajad kui ka vanemuislased on kaitstud. Meil on päästeameti Lõuna-Eesti päästekeskusega olnud ja on väga hea koostöö, saame nõu ja abi.
Paljudest punktidest on meil täitmata vaid kaks. Üks on see, et peale elektritoite oleks olemas turvavalgustusel ka generaatoritoide. Generaator tekib kuu aja jooksul. Ja teiseks – tuletõkketsoonide uksed tulevad kokkuleppel hiljemalt 2012. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles