Ivar Põllu: teatritegu käib veel kodanikualgatusena

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Põllu
Ivar Põllu Foto: Sille Annuk

Emajõe Ateena alternatiivse teatri lipulaeva Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu tõdeb uuest hooajast rääkides, et on kujunetud endalegi üllatuseks repertuaariteatriks.



Uue Teatri alanud hooaja uuslavastused on septembri lõpus «Pärmi Jaagu unenägu», novembris «Sisaliku tee», veebruaris «Edu!», kevadel Urmas Vadi uus autorilavastus ja suvelavastus «Olen 13-aastane. 31 aastat hiljem». Miks just nimelt need ja mitte teised ja miks on neid just nii palju ja mitte rohkem?

Eelmise hooaja kohta ütles üks tuttav kenasti, et Uues Teatris osatakse juba lavastusi teha, aga korralikult kaua mängida neid veel ei osata.

Viis uuslavastust aastas on maksimum, mida ette võtta, et lavastusi rohkem mängida kui viis etendust, sest ka eelmisest hooajast jääb lavastusi mängukavva. Endalegi üllatuseks oleme kujunenud repertuaariteatriks, kus on pidevalt mängukavas rohkem kui kolm lavastust.

Kas Tartu Uue Teatri lavastuste «Ird, K.», «Peeter Volkonski viimane suudlus» ja «IDentiteet» ning kolmevärvilise teatriprojekti «Eesti» panek festivali Draama autoriteatri kavasse tähendab seda, et need olid Tartu Uue Teatri eelmise hooaja kõige õnnestunumad tööd?

Lihtne vastus, need on meie autoriteatri näited, mis kannatavad vaatamist.

Kuidas käib tavaliselt ühe lavastuse vaatajate ette jõudmine Tartu Uues Teatris? Kes langetab tähtsamad otsused?

Kuna meil on teater esialgu kodanikualgatuse faasis, siis langetan otsuseid mina.

Loodetavasti jõuame selle hooaja alguses formaalselt loodud MTÜ Uus Teater liikmeks võtta ka kõik aktiivsemalt meie tegemistes kaasa löövad inimesed ning otsustused saavad kandvama jõu ja rohkemate inimeste toe. Tahaksin anda projektile pikema eluea kui iseenda ja lähimate kaasvõitlejate entusiasmi-hoo-vise lubab.

Mitu töötajat on Tartu Uues Teatris ja kui suur osa neist annab oma panuse sõnalavastuste valmimisse?

Meil ei ole otseselt mitte ühtegi töötajat, kuid on mitmeid kaasalöövaid entusiaste.

Siit võib muidugi osavalt teha järelduse, et oleme efektiivsemad kui mõni muu teater, kuid see pole nii. Me püüdleme palgaliste töökohtade loomise poole. Ideaalis peaks olema meil kuni kuus tehnilist-loomingulist töökohta. Lisaks viie-kuueliikmelisele trupile. Loodame.

Miks ei ole Tartu Uues Teatris draamajuhti ega isegi kirjandusala juhatajat?

Meil on nii väike üksus, et on loomulik, et ametid on ühendatud. Asjad tuleb ära teha.

Vanemuine on välja kuulutanud konkursi draamajuhi leidmiseks. Miks ei võiks sellele kohale kandideerida Ivar Põllu?

Ma ei soovi. Olgu see siis iseendale meeldetuletuseks ka siin välja öeldud: pärast Pärnu teatrist lendamist lubasin endale ka, et riigiteatrisse tööle enam kunagi ei lähe. Töötamiseks pole enam aega, pool elu võib olla juba elatud, nüüd on vaja hakata unistusi täitma.

Kuidas on Tartu Uue Teatri mängukohtade olukord, kas päästeamet või mõned muud ametkonnad lubavad rahulikult edasi tegutseda?

Praegune mängukoht on Genialistide klubi, kus on ametkondadega kõik korras. Loodame leida aasta jooksul veel teisegi mängukoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles