Igaüks saab Eestile 100. sünnipäevaks kingituse teha

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastal 2018 tähistab Eesti Vabariik senise ajaloo kõige ümmargusemat tähtpäeva - riigi 100. sünnipäev. Sel puhul on kõik inimesed, organisatsioonid, ettevõtted, seltsingud, riigiasutused ja muud ühendused kutsutud kaasa mõtlema.

«Eesti Vabariigi 100. sünnipäev on niivõrd oluline sündmus, et selle korraldamist ei saa jätta vaid riigikantselei õlgadele. Käesolevaga annab riigikantselei Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamise üle rahva kätte. See tähendab, et igaühel on võimalus panustada, korraldades ise sündmuse või tehes ära midagi olulist Eesti jaoks,» ütles riigisekretär Heiki Loot täna sünnipäevale pühendatud ürituste tutvustamisel.

See tähendab, et Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva kavasse on oodatud sündmusi ja ettevõtmisi lisama kõik Eestimaal ja mujal elavad inimesed. Selleks on loodud veebileht ev100.ee, mille kaudu on võimalik teada anda, mida on plaanis Eestile 100. sünnipäevaks kinkida, ning vajadusel leida kaasamõtlejaid ja vahendeid.

«Iga sünnipäeva puhul on peamine küsimus – mida kinkida sünnipäevalapsele? Mis oleks väärikas kink Eestile tegemiseks?» küsis EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa. «Kingituste tegemine Eestile on tegelikult kingituste tegemine meile endile. Meil avaneb suurepärane võimalus teha teineteisele kingitusi ja meeldivaid üllatusi, kuna Eesti Vabariigi sünnipäev on Eesti inimeste pidu. Vaadake ringi ja mõelge, mida te sooviksite parandada oma naabruskonnas, milliseid üritusi või sündmusi sooviksite kinkida inimestele ja kaasmaalastele laiemas mõttes,» selgitas Rohumaa.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul ei ole tegemist üksnes ühe päevaga ning sünnipäevapidustustele pühendatakse kokku pea kolm aastat. «Alguspunktiks sobib 2017. aasta aprill, kui möödub sada aastat eestlaste asuala koondamisest ühte kubermangu, millega suures piires tekkis täna igituttav Eesti kontuur. Sünnipäeva tähistamise kõrghetk on muidugi Eesti omariikluse väljakuulutamine 24. veebruaril 1918. aastal. Edasi tähistame sajandi möödumist Vabadussõja sündmustest ning lõpetame 2020. aasta 2. veebruaril Tartu rahu aastapäevaga,» selgitas EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. 

Ühiskingitustega on algust tehtud

tüüp:40, max(200 x 200)

 Ettevalmistused sünnipäevaks on käivitunud ja mitmed ühiskingitused on juba töös. Näiteks Eesti Arhitektide Liit on ellu kutsunud arhitektuuriprojekti «Hea avalik ruum», mis puudutab mitmete Eesti linnade linnasüdameid, Riigikantselei kutsub kõiki eestimaalasi üles istutama Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks oma tammepuu, samuti on üle riigi rajamisel Eesti 100 tamme pargid. Eesti teatrid kavandavad ühiskingitusena tuua kümnendite kaupa vaatajate ette unikaalse Eesti sajandi loo.

Juba praegu on kõigil võimalik kaasa lüüa Eesti 100 aarde valimises ja selle põhjal Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks kavandatavas avastusmängus. 19. veebruarist 23. märtsini saab veebilehe eesti100aaret.ee kaudu esitada Eestis asuvaid tähendusega paikasid või objekte. Rahva valitud 100 objekti kuulutatakse välja tänavu maikuu lõpus, mille põhjal valmib interaktiivne avastusmäng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles