Nagu üleval, nõnda ka all

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Tarkovski "Nostalgia" (1982)
Andrei Tarkovski "Nostalgia" (1982) Foto: Kaader filmist

Prantsuse pianist Francois Couturier kutsus Tarkovsky Quarteti kokku 2005. aastal. Ta võttis punti veel nimeka tšellisti Anja Lechneri, sopransaksofonisti Jean-Marc Larche ja akordionisti Jean Louis Matinier’. Plaadifirma ECM märgi all on nad nüüdseks salvestanud kaks plaati.

Tarkovsky Quartet on küll inspireeritud Andrei Tarkovski loomingust, kuid nad ei esita muusikat tema filmide heliribadelt. Nii et Eduard Artemjevi muusika töötlusi me näiteks ei kuule. Küll aga on nende juures märgatud Bachi mõju, kelle muusikat Tarkovski oma filmides korduvalt kasutas.

Tallinna kontserdil tulid mängimisele viimase, 2009 ilmunud plaadi palad. Lisaks kvartetile oli Mustpeade maja laval suur ekraan, millele projitseeriti lõike Tarkovski filmidest ja talle pühendatud dokumentaalfilmist, kus on aegluubis võimalik jälgida näiteks seda, kuidas Tarkovski mõtleb, millised on tema silmad, kuhu ja kuidas suundub pilk. See kõik oli väga poeetiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles