Galerii: vabariigi aastapäeva kontserdi staar oli Jaan Pehk

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabariigi aastapäeva puhul toimus täna Jõhvi kontserdimajas Mart Kolditsa lavastatud pidulik kontsertetendus, kus kõlas mitmekülgne repertuaar, alustades muusikaga filmist «Kevade» ja lõpetades alles tänavu valminud teostega.

Kontserdi avas helilooja Ardo Ran Varrese «Vabariigi kodanikud», mille taustal mängis pildikogumik möödunud aasta sündmustest. Igale kaadrile oli juurde lisatud Jaan Pehk, kes oli ka kontserdi peategelane – tavaline inimene meie kõigi seast.

Avamängule järgnes süit eestlaste südamed võitnud filmist «Kevade», misjärel Rasmus Puuri seade teosest «Paigalseismine on igatahes tagasiminek». Teosele andsid värvi laval solistidena üles astunud kitarristid ja viiuldaja, laval ka laserharfi mänginud Tiit Kikas.

Kui möödunud aastal kõlasid kontserdil rahvuslikud laulud, siis tänavu ilmestas repertuaari pigem tänapäevane muusika. Solistina astus üles ka lauljatar Iiris Vesik, kes esitas loo «Swan Bone City / Luigeluulinn», millele kirjutas muusika Ülo Krigul ja sõnad Kristiina Ehin.

Seejärel esitas kammerkoor Voces Musicales dirigent Pärt Uusbergi juhendamisel Uusbergi enda mõne aasta taguse «Muusika», teos, mis tugineb Juhan Liivi tekstidele.

Kummardus tehti ka hiljuti lahkunud Jaak Joalale, kelle laulust «Unustuse jõel» kanti kontserdil ette fragment. Seejärel esitas Marcel Johannes Kits tšellol Arvo Pärdi «Pro et contra». Kontserdi juhatasid välja Jaan Pehk ja Iiris Vesik lauluga «See alles jääb». Nagu tavaks saanud, tuli lõpus esitusele «Mu isamaa on minu arm».

Lisaks solistidele esines Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja kontsertmeister Arvo Leibur.

Kontserdi kunstiline juht ja lavastaja oli Mart Koldits ning muusikaline juht ja dirigent Risto Joost. Lisaks aitasid kontserdi valmimisele kaasa kunstnik Marko Mäetamm, graafiline disainer Atko Januson, tehniline juht ja lavastaja assistent Margit Roosaar ja produtsent Kadri Tikerpuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles