Kontsert väljakutse piiril

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi aastapäeva kontsertetendusel Jõhvi kontserdimajas oli möödunud aasta sündmustest koostatud pildikogumiku igale kaadrile oli juurde lisatud muusik Jaan Pehk, kes oli ka kontserdi peategelane – tavaline inimene meie kõigi seast.
Vabariigi aastapäeva kontsertetendusel Jõhvi kontserdimajas oli möödunud aasta sündmustest koostatud pildikogumiku igale kaadrile oli juurde lisatud muusik Jaan Pehk, kes oli ka kontserdi peategelane – tavaline inimene meie kõigi seast. Foto: Sander Ilvest

Presidendi aastapäeva vastuvõtt on olnud ikka natuke sedasorti üritus, kus alguses antakse pisut piitsa ja hiljem präänikut. Piitsa osasse kuuluvad presidendi kõne, mis on tavaliselt murelik praeguse olukorra suhtes, ning ka kontsert, mis näib esindavat pigem kultuuri mõttes elitaarseid väärtusi.

Kultuuri mõttes elitaarseteks väärtusteks saab pidada asju, mida keegi otseselt ei naudi, aga mõte, et just seda või teist elitaarset asja parasjagu kogetakse, tekitab ülendava tunde. Elitaarne asi on omamoodi moraalne sündmus, see peaks inimese justkui paremaks tegema, tema hinge kehast ülemaks tegema.

Oeh, ohatakse pärast sellist kontserti nagu kirgastunult ja mõeldakse, et kust nüüd süüa saab, et tulgem nüüd siis maa peale tagasi nagu mõistlikud inimesed. Süüa saab aga hiljem, sest kätlemine ja söögilaua juurde pääsemine ongi prääniku osa ja see tuleb hiljem, tuleb vaid osata oodata, kannatada ja elu üle järele mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles