Aja auk. Pärl statistikameres

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alguses ei olnud see üldse «Thriller». Popiajaloo ühe olulisema albumi, Michael Jacksoni «Thrilleri»  tiitellugu kandis tööversioonis pealkirja «Starlight».  Iseenesest ka täitsa hea pealkiri, aga «Thriller» kõlab ikka kordades paremini, selles pole mingit kahtlust. «'Cause this is starlight / Starlight at night». Ei. Ei, ei.

Mõned arvud statistikamerest. «Thrillerit» on müüdud tublisti üle saja miljoni eksemplari. Viimased enam-vähem ametlikud arvud on nüüd juba natuke üle saja kümne miljoni eksemplari, aga selliste suurusjärkude puhul see mõni miljon siia-sinna, mis seal ikka. Ajaloo kõige müüdum album on «Thriller» kindlasti, teisel kohal platseeruva AC/DC «Back In Blacki» on kaubaks läinud  kõigest 49 miljonit, mis ka ei ole muidugi üldse paha.. «Thriller» aga võibki jääda ja küllap jääbki maailma kõige aegade suurima tiraažiga albumiks. Kes see plaate ikka enam miljonite kaupa ostab. Lisaks kosmilistele müügiarvudele on «Thrilleri» fenomen selles, et see pole mingi haip, «Thriller» ongi uskumatult hea album ka ajaliselt distantsilt. Võiks öelda isegi, et perfektne ja ajatu meistriteos. Geniaalne popplaat.

Jah, see oli algusest peale hitiks kavandatud. 1982. aasta aprillis alanud ja novembris lõppenud salvestusprotsessi produtseeris Quincy Jones ja selle eelarve oli 750 000 dollarit. 750 000 dollarit oli aastal 1982 hoopis teise kaaluga kui praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles