Jänes: Siitan üritas lisarahaga lappida ERSO eelarve puudujääke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laine Jänes
Laine Jänes Foto: Peeter Langovits

Kultuuriminister Laine Jänes lükkab tagasi kõik Andres Siitani süüdistused ja leiab, et Siitan ei soovinudki teiste asutustega koostööd teha, vaid lappida lisarahaga ERSO eelarve puudujääke.

Kellelt reformimise idee tuli? ERSO peadirektor Andres Siitan ütles, et teilt.

See ei vasta tõele. Nimelt kohtusin 2009. suvel Neeme Järviga ja kõik need ideed – koori ja filharmoonilise asja loomine – tulid temalt. Neeme Järvi soovis tulla ERSOsse, kuid tahtis, et oleks olemas korralik kontserdikoor. Selles suunas asuti seda reformi ette valmistama, kuid inimlike suhete põrkumise tagajärjel ei õnnestunudki seda kahjuks lõpuni viia, vaid tuli loobuda filharmoonia nimest ja kontserdikoor luua Eesti Kontserdi alla.

Kas Siitan oli reformimise ideega kursis enne seda, kui te ta septembris endaga kohtuma kutsusite?

Jah, muidugi. Enne septembris toimunud kohtumist rääkisime Siitaniga pikalt augustis Leigo järvemuusikafestivalil.

1. jaanuaril said ERSO, Hortus Musicus ja RAM üheks asutuseks, 1. juulist nad aga teie käskkirjaga jälle lahutati. Miks?

Nii Siitan kui ka Tõnu Kaljuste käisid oktoobris peaministri jutul, et saada juurde lisaraha filharmoonia edasiarendamiseks. See lisaraha tekkis 4,1 miljoni krooni näol. Seejärel palusin kogu sügise jooksul Andres Siitanit, et toogu mulle eelarve, kuidas ja milleks seda 4,1 miljonit jagada.

Millised on projektid, kuidas koor tööle hakkab ja kuidas lauljad palgatakse. Ministeerium ootas eelarvet, aga me ei saanud seda. Ja lõpuks pidime otsustama, et kanname selle raha Eesti Kontserdile.

Enne suve avaldasid inimesed mulle muret, et Siitan soovib neilt raha ära võtta ja neid palgata puhkusele saata puhtalt sellepärast, et ERSO eelarveauke lappida. Ja siis läks minul lambike põlema. Teisalt sain aru suhtumisest, et ühele seltskonnale ei sobigi teistega koostööd teha.

Raha tõsteti ausalt tagasi – mis oli Hortus Musicusele ja RAMile välja makstud, jäeti nii, nagu oli, ja üle tõstsime ainult selle, mis nende eelarvest järele jäi.

Aga mille jaoks see 4,1 miljonit krooni siis mõeldud oli?

See oli mõeldud kontserdikoorile ja seda ei kantud varem kellelegi üle kui suvel 1. juulist, kui Eesti Kontsertkoor sai loodud.

Nagu ma aru saan, ei olnudki see 4,1 miljonit krooni mõeldud reformi läbiviimiseks, vaid puhtalt selleks, et projekti korras suuri oratooriume läbi viia, ehk filharmoonilise tegevuse arendamiseks?

Ja ei olegi, absoluutselt õige. Siitan praegu hämab, kuna tema lootis selle 4,1 miljonit saada oma aukude lappimiseks. Tegu on erakordse hämamisega.

Siitani väide on, et ta ei saanud kärpida aasta esimeses pooles palkasid ega saata inimesi palgata puhkusele, sest teie olite RAMile ja Hortus Musicusele lubanud, et nende palku ei kärbita.

See on absurde jutt, sest RAM näiteks tuli ju oma palgafondiga üle ja RAMi raha hulgast ei saanud kärpida. Ja RAMil ei olnud ainult palgafond, vaid ka administratiivkulude raha. ERSO ei pidanudki saama seda raha kasutada ja ei pidanud ka RAMi ülal pidama. Seal oli tingimus, et RAM pidi selle kärpimata raha eest hakkama lisatööd tegema.

Siitan ütleb, et teiega ei saanud ühendust, et te vältisite teda.

Jutt, et minister ei anna kätte, on naeruväärne. Mina tegin poliitilise otsuse – võitlesin välja raha kontserdikoorile. Ülejäänud raha käib ministeeriumi tasandil ametnike kaudu. Ei ole ministri asi teha ERSO eelarvet.

See on kaunis uskumatu juhtum, mis nüüd kujunenud on.

Kui Siitan on augustiks kulutanud ära 85 protsenti eelarvest, siis on see tema juhtimine. Teada oli, et tänavuses eelarves on 2,95 miljonit krooni vähem, ja see oli kõikidel kultuuriasutustel võrdne.

Me ei ole neid kohelnud halvemini. Sellest 4,1 miljonist kroonist sai Siitan osa küll – Eesti Kontsert maksis koorile, maksis kontsertmeistrile, maksis orkestri lisatasud. Ta ei saanud formaalselt, aga sealt tilkus küll. Kogu projekt sai raha.
See, mis praegu toimub, kuidas inimene püüab nahka päästa, on kahetsusväärne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles