Reedel Õpetajate Lehes: parteielu rahastusest, agressiivsuse ennetamisest, väärtuskasvatusest Iisraelis

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht 6 märtsil 2015
Õpetajate Leht 6 märtsil 2015 Foto: Õpetajate Leht

Õpetajate Leht kirjutab reedel:

Sinimäe kool pidas soolaleivapidu

Ida-Virumaa moodsaimas, Sinimäe põhikoolis peeti 27. veebruaril soolaleivapidu. Vaivara vallas sünnib igal aastal kümmekond last, nii et õpilaste põuda pole karta.

Kas meie kool õpetab piisaval määral homseid oskusi?

Üllatav, kui palju Eesti koolis võisteldakse. Lastele meeldib mõõtu võtta, kuid Hollandi koolis pannakse sellest hoolimata suurt rõhku õpilaste koostööle, mitte üksteisega võistlemisele. Eestis nägi Hollandi haridusnõustaja Alexandra Broussard aga igal pool õpilaste ja ka koolide aukirju, diplomeid, tunnistusi.

Üha enam lapsi vajab logopeedi abi

Üle-euroopalise logopeedide päeva puhul saavad sõna logopeedid Katrin Inso, Virve Vilipõld ja Urve Raudsepp-Alt, kes tutvustavad logopeedilise abi võimaluste paranemist mullu sügisel maakonnakeskustes avatud Rajaleidja keskustes.

Te oleksite häbistanud Nõukogude õpetajat

Õpetaja Mare Rossmann räägib oskusest igas olukorras väärikalt käituda ning meenutab, kuidas ta kommunistliku partei 19. kongressi delegaadina oleks peaaegu teinud Gorbatšovile märkuse esinejatele vahelesegamise eest.

Neegrikuninga surm

Sõna «neegrikuningas» summutajad, sõna «neeger» tabustajad arvavad end tootvat sallivust, kuid tegelikult on vastupidi – nad toodavad ülitundlikkust ja sallimatust, pannes lapsed lugema poliitkorrektseks nuditud tekste ning võttes neilt võimaluse õige lihtsal moel näha ja mõista, et eri aegadel ja eri kohtadeski käibivad erisugused käitumismustrid ja väärtushinnangud, erisugune keel. Aga just selle mõistmine on salliva maailmavaate alus, kirjutab Priit Põhjala «Keelekaste» rubriigis.

Kalevil ja Karelil näpud täitsa põhjas

Parteielu otsefinantseerimise kõrval on ligikaudu teist sama palju kaudset finantseerimist, mis ainult soodustab süsteemi paisumist ja sellest tulenevaid võimuliialdusi. Kui see raha ära võtta, hakkaks kõigil kergem, kirjutab Kaarel Tarand.

Agressiivsust saab maandada ka võitluskunstita

Projekti TULUKE raames läbivad kuue erikooli 80 töötajat Verge meetodi baaskoolituse, et õppida agressiivset käitumist ennetama ja turvaliselt sekkuma siis, kui enam sõnadest abi pole. Õpetajate Leht käis uurimas, kuidas said hakkama esimesed õppurid, Kaagvere erikooli töötajad.

Toetus annab teadushuvilistele suurema hoo

Eesti esimesel teaduse populariseerimise projektikonkursil 2007. aastal pälvis rahastuse viis projekti kogusummas 620 000 krooni. Järgmisel konkursil oli toetusesaajaid juba 17. Mullu andis Eesti teadusagentuur populariseerimiseks toetust kogunisti 38 projektile kogusummas 220 000 eurot.

Idavirulased vallutavad «Noore meistri»

Ajakirjanik Ago Gaškov kirjutab täna Eesti Näituste messikeskuses alanud kutseõppurite meistrivõistlustest ja kutseharidusmessist «Noor meister 2015», kus kaheksandik osalejaist on Ida-Viru kutseõppeasutustest.

Tallinna pedagoogiline seminar 80

See on kool, mida vanem põlvkond kutsub hellitavalt Pisipedaks ja mille on lõpetanud kolmveerand praegu lasteaias töötavatest õpetajatest. Aegade jooksul on juubilaril olnud 12 nime ja ta on muutuste tuultes tublisti karastunud. Millised meeleolud valitsevad koolis praegu ja millised sündmused tähistavad juubeliaastat?

August Pulsti meenutused ja Eduard Vilde 150

Raamatuküljel kirjutab Mari Klein August Pulsti meenutustest, Eduard Vilde sünniaastapäeva sündmustest ning mitmest värskelt välja hõigatud kirjanduspreemiast.

Siioni tarkade maal väärtuskasvatust õppimas

Tallinna ülikooli pedagoogilise seminari dotsent Inna Järva kirjutab väärtuskasvatusest Iisraelis – riigis, kus lapsele on lubatud kõik, mis ei ole talle ohtlik; kus laupäeval ei kasutata internetti; kus koolis on headuse tunnid ja vanemad ehitavad kord aastas lastega onni.

Aasta muuseumihariduse edendaja on Kirsten Simmo

Muuseumihariduse edendaja auhinna tõi teatri-ja muusikamuuseumi teatriosakonna juhatajale Kirsten Simmole lavastus «Laborant Viiding», mis kajastab vaimukalt aega, kui noor Juhan Viiding töötas muuseumis fotolaborandina. Kirsten Simmo kõneleb sellest, mis leidub muuseumi kogudes, eestlaste teatriarmastusest, Panso päevadest ja «Elaviku» sarjast ning loomulikult näitustest ja haridusprogrammidest, mida muuseum korraldab.

Õhinapõhisest õppest

Geenivaramu direktor professor Andres Metspalu meenutab aega pärast Tartu ülikooli arstiteaduskonna lõpetamist, mil ta töötas Artur Linnu molekulaarbioloogia grupis ja uuris koos kümmekonna kaaslasega ribosoome. Professor arutleb, kust tuli see õhin, mis sundis noori teadlasi katseid tehes terveid öid laboris veetma.

Löö kaasa rahvusvahelise veepäeva tähistamisel

Igal aastal 22. märtsil tähistatakse ülemaailmset veepäeva, mille eesmärk on juhtida inimesi kas või ühel päeval aastas mõtlema veeressursside mõistlikule ja säästlikule tarbimisele. Tänavu on veepäeva teema «Vesi ja säästev areng». Keskkonnaamet aitab õpetajatel temaatilise tunni läbiviimiseks materjali leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles