Reedel Õpetajate Lehes: tehnikaülikooli musketäridest, lapse teatrielamusest, truudusest koalitsioonikõnelustel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht 27. märtsil 2015
Õpetajate Leht 27. märtsil 2015 Foto: Õpetajate Leht

Sel reedel kirjutab Õpetajate Leht:

Neli musketäri

Tehnikaülikooli rektoriks kandideerib Eesti teaduse au ja uhkus – kolm akadeemikut ja küberneetika instituudi direktor. Enne otsustavat tuleproovi vastasid Jaak Aaviksoo, Jakob Kübarsepp, Andrus Salupere ja Mart Ustav Õpetajate Lehe küsimustele.

Konnanägu kõrgel kunstilisel tasemel

«Miks arvatakse, et kuni laps on laps, piisab tema teatrielamuseks ka konnanäo tegemisest – juba naerab! – ja et ühel hetkel on temast otsekui võluväel sirgunud arenenud kunstimaitsega täiskasvanud teatripublik, ilma et talle vahepeal midagi konnanäost tummisemat pakutud olekski?» kirjutab Meeli Parijõgi.

Truudusetud

«Seninägematult veidral viisil kulgevate koalitsioonikõneluste keskne märksõna on usaldus,» kirjutab Kaarel Tarand.

Õpetaja, tunne ja suurenda oma mõju!

Tartu linnavalitsuse haridusosakond korraldas koolivaheajal «Tulukese» projekti raames õpetajatele motivatsioonikonverentsi, kus üheskoos uuriti õpitulemuste mõjureid, et oma töös paremini mõista halbade õpitulemuste, vähese koolimeeldivuse ja väljakutsuva käitumise tagamaid.

Kuidas ma kaks korda kraavi kukkusin

«Õpilastega koos metsamatkal käimine annab rohkem, kui võiks arvata,» kirjutab Tallinna Arte gümnaasiumi klassiõpetaja Kristi Kiilman.

Koolipoisid nagu koolipoisid ikka

Leedu noortele meeldib Rakvere ametikoolis see, et mõnigi kord juhendavad siin vanemad õpilased nooremaid.

Erasmus Mundusega maailma avastama

Viimastel aastatel on üliõpilastel, õppejõududel ja ülikooli personalil varasemast oluliselt rohkem võimalusi käia õppereisidel väljaspool Euroopat ning õppida ja õpetada kolmandates riikides, seda eelkõige Erasmus Munduse projektide raames. Oma mobiilsusprogrammi kogemusi kirjeldasid stipendiaadid, kasutades värvikaid väljendeid: frustreeriv, hämmastav, hariv, silmi avav, imeline, silmaringi avardav, vaimu värskendav, sõbralik, palav, kirev, rõõmus, rikastav, elamusrohke jne.

Akadeemia uuendab uurija-professori institutsiooni

«17. märtsil otsustas Eesti teaduste akadeemia juhatus arendada välja võimalused rakendada uurijaid-professoreid Eesti riigi ees seisvate ülesannete lahendamiseks. Tippteadus seotakse järjest rohkem Eesti vajadustega,» kirjutab Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere.

Nõukogude-aegne elu pisipedas õpilase ja õpetaja pilguga

Tallinna pedagoogilise seminari 80. sünnipäeva kajastava artiklisarja teises artiklis meenutavad Nõukogude-aegset elu koolis vilistlased Mare Peil, Hille Suursalu, Maimu Roolaht ja Õie Haavik, kes kõik on selles koolis mitte ainult õppinud, vaid ka töötanud.

Kõik on muusika

Saku Päikesekillu lasteaia pere võttis kevadet vastu eriliselt emotsionaalselt – õpetajad ja lapsevanemad otsisid välja enda ja oma pere käsikirjalised ja vanemad laulikud ning tõid need lasteaeda näitusele «Laulik kui mälestuste hoidja». Lapsed tõid näitusele oma ülestähendused kõigest sellest, mis võib olla muusika.

Eestluse oaas Helsingi äärelinnas

Helsingis Viikki linnajaos asuva Latokartano põhikooli nimes ei viita miski Eestile seotusega. Ometi käib siin 2009. aastast soome-eesti kakskeelne õpe ja kooli 700 lapsest 121 on eestlased. Õpilaste arv on paraku vähenema hakanud. Kas rõõmustada, et välismaale tööleminejaid on vähemaks jäänud? Pigem on põhjus selles, et vanemad eelistavad soomekeelset kooli, võttes nii lastelt võimaluse tulevikus ise otsustada, kus riigis nad tahaks elada.

Kuhu läheb Soome haridus?

19. aprillil on Soomes parlamendivalimised. Millised on sealsete erakondade valimislubadused hariduse vallas? Millised on suuremad probleemid ja kuidas loodetakse neid lahendada?

Hõrgutavalt hariv

Raamatuküljel tuleb seekord juttu kokaraamatutest. Üks neist tutvustab lasteaia söögitädide töid, teine kõneleb koolikokkade kaudu, kolmas nõustab koju saabuvat näljast koolilast.

Kuidas kuulata muusikat? Osaluskontserdid kui püüd teistsuguse lähenemiseni

Osaluskontserdid on 2014. a sügisel alguse saanud kontserdisari, kus kuulajate roll pole passiivne. Sarja viivad läbi Tarmo Johannes (idee, flöödid, helimängude tarkvara) ja Tammo Sumera (helindus, loenguosa). Sari jätkub sügisel 2015.

Teatrihuvilised noored vallutasid Endla

«Teater on inimene» – sellist alapealkirja kandis 11. märtsil Pärnus toimunud tasuta teatripäev koolinoortele. Maakonna õpilastele pakkusid hommikust õhtuni töötube ja etendusi Eesti teatrid, Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti kunstiakadeemia. Endla teater korraldas omalt poolt programmi „Teater 1 päevaga”, kus gümnaasiuminoored said teatritöötajate juhendamisel tuua lavale lühietenduse, näidendi kirjutamisest lavastamise, kujundamise ja näitlemiseni.

Täna selgub Salme Reegi preemia võitja

Täna, rahvusvahelisel teatripäeval annab Eesti teatriliit Estonias üle Eesti teatri aastaauhinnad 2014. aasta eest. Selgub ka Salme Reegi nimelise lastelavastuse preemia laureaat. Auhind antakse kunstiliselt silmapaistva ja lastepärase töö eest. «Tahaks julgustada õpetajaid ja lapsevanemaid, et teater võib pakkuda palju enamat kui lasteraamatust tuntud muinasjututegelaste taaselustamist. Mängurõõm ja avatud meel kuluvad ära nii saalis kui ka laval,» kommenteerib žürii liige Kirsten Simmo.

Terra Mariana 800

Kaheksasada aastat tagasi toimus midagi nii olulist, et Eesti kirikute nõukogu on kuulutanud käesoleva aasta teema-aastaks «Kaheksa sajandit Maarjamaad». Lätis tähistatakse katoliku piiskoppide eestvõttel 2015. aastat Terra Mariana juubeliaastana. Maarjamaa on Eesti poeetiline sünonüüm. Ema Maa (Terra Matris või Terra Mariae, Terra Mariana) tähendas kohalikus kontekstis algselt Vana-Liivimaad, s.o Läti-Eestimaad, ning on säilinud Latgale ja eelkõige Läti katoliikliku osa nimetusena.

Õpetajate Lehe vahel on Koolibri Uudised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles