Aja auk. Suur eksperimentaator

Margus Haav
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Les Baxter
Les Baxter Foto: Kuvatõmmis

Kes oli Les Baxter? Kõige lihtsam on öelda, et Les Baxter (14. märts 1922 – 15. jaanuar 1996) oli mees, kes tegi väga palju head muusikat väga paljudele halbadele ja veel halvematele filmidele. Tema nime eriti paljud ei tea, kuid vähemasti mõni tema paladest on raudselt kõrva jäänud. Ta elas pika ja õnneliku elu ning sai teha seda, mida tahtis.

Baxter tegi niisiis põhiliselt filmimuusikat B-kategooria filmidele. Aasta enne oma surma antud intervjuus arvutas ta kokku, et neid oli umbes 120. Tegi siis pisikese pausi ja lisas, et ükski nendest polnud teab mis hea film, kuid omal kombel armastas ta neid kõiki. New York Times proovis paari aasta eest kokku lugeda, kui paljude filmide, TV-programmide ja raadiosaadete muusika juures on Baxter mängus olnud ja sai kokku 250 nime!

Halbade filmide tegemisest saab teha ka väga hea filmi, nagu näiteks tegi Tim Burton Ed Woodist. Eks nende B- ja Z-filmidega ole pealegi nii, et mõni on lihtsalt nii halb, et on juba hea. Paljud B-filmid on saavutanud kultusklassika staatuse. Les Baxteri muusikaga filme vaevalt et keegi enam teab. Nende hulgas on nii tiinimuusikale kui ka õudukaid, tsiklimeeste muuvisid ja bikiinilugusid. Nende plakatid oleksid kindlasti aukohal iga hipsteri apartemendis. Kunsti mõttes on Baxter ise ka paar korda filmilinalt läbi astunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles