Kaka teeb karnevali

Arno Oja
, kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk esitles lasteraamatut «Karneval ja kartulisalat»
Andrus Kivirähk esitles lasteraamatut «Karneval ja kartulisalat» Foto: Viktor Burkivksi

Kaka on üks isevärki tegelane. Brasiilias mängib ta maailma tasemel jalgpalli, mängib ka Madridi Realis, aga kuna Eesti vutimehed ei osanud kuulsusega midagi pihta hakata, siis tegi kirjanik Kivirähk temast Eesti lastele kevadekuulutaja. Rahvale suupäraselt ütleb ta Kaka kohta koerajunn, vist võõramaalase tumeda nahavärvi tõttu. Et pisiperele kevad rõõmsam tuleks, haakis me rahvakirjanik Tähekese veergudelt junnile sappa veel igatsugu karvaseid ja sulelisi, pani nad kõik kõvade kaante vahele ning kirjutas peale «Lastejutud». Onu Heiki Ernits pani kenad värvilised pildid ka juurde!

Kinnas on seal kaantevahes president, pissipotis elab tont, sokid munevad, lusikast saab mereröövel. Lõpuks hakkab kass jõuluvanaks ning kingib varesele heeringapea. Raamatu sisekaanele aga on onu Heiki joonistanud pildi, kus hallipäine kirjamees ise, paljasjalgne ja lapseks tagasi kasvanud, istub puu all, jälgib mängu ning sõrmitseb rahvuslikku kannelt. Küllap ta sealt võluski välja  igivana rahvatõdemuse et just heeringapea lutsutamisest tuleb tarkus ja vares on tark lind... Kaka ent alustas uut elu ning leidis siitmaalt endale kaasagi. Võilillekaasa.

Kuulu järgi meeldis «Kaka ja kevad» lastele väga, meeldis paljudele lasteaiatädidele ja auhindajailegi. Sealsed jutud tõid Andrus Kivirähkile tema kolmanda Nukitsa, Lotte ja Limpa järel. Ent paljud auväärsed tädid tegid kurja häält! Kas neile ei meeldinud junn või päris-Kaka, ei oska nad vist ise ka seletada... Nende ajal veel naised jalgpalli ei mänginud, seega on Kaka kuradist ja tuleb maalt välja saata?! Enam kui viis aastat on möödas ja ehk tume kevadekuulutaja käiski korra kodumaal ära, püüdes seal raamatusse maha jäänud üksikust kartulist eestimaist kartulisalatit teha? Võib-olla. Kindel aga on see, et pildionu Heiki  Ernits, kes on ka kinopiltnik ja pani koeratüdruk Lotte filmi sisse, päästis Kaka ja Võilille hullemast! Ta aitas nad vana rännukoera Klausi kohvrisse ning toimetas Lottemaale varjule. Vahepeal käis kirjanik Kivirähk oma koduprintsesside (neist vanim Kaarin on juba ise agar kirjaneitsi) ja nende ema Ilona rõõmuks konnale musi andmas, siis pidi Jüri Arraku «Suure Tõllu» piltidele loetava teksti juurde kirjutama. Nüüd aga sai Andrusel ja Heikil ühes Lottemaaga valmis ka uus raamat, «hea raamat», nagu kuulutab üks poiss teose tiitellehel. Kogupereraamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles