Rein Langile meeldis Vanemuise «Puhastus»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Rein Lang
Justiitsminister Rein Lang Foto: Margus Ansu

Laupäeval esietendus Vanemuises juba mõnda aega kõneainet pakkunud Sofi Oksase näidend «Puhastus». Esietendusel viibisid poliitika- ja kultuuriringkondade esindajad, teiste seas justiitsminister Rein Lang abikaasaga.


«Erinevalt Postimehe arvustusest minule see tükk väga meeldis: nii lavastus kui kujundus ja lahendus. Raamatuga võrreldes on lavastaja leidnud väga huvitava ja minu jaoks kõnetava vaatenurga,» hindas Lang teatrielamust. «Ma ei ole küll Helsinkis Rahvusteatri lavastust näinud, aga kavatsen kindlasti minna vaatama. Mulle tundub, et Liisa Smith (lavastaja) on väga huvitavad kohad sealt üles leidnud. Lõpulahenduse erinevus võrreldes raamatuga on ka minu meelest väga huvitavalt püsti pandud asi. Mind kõnetab lugu tervikuna, see on globaalne ja üldinimlik teema, mitte ainult Eesti keeruka ajaloo teema.»

Piletimüügi seisukohalt on Vanemuine tabanud naelapea pihta: saadaval on vaid veel üksikuid pileteid. Langi meelest peitub põhjus näidendi ajaloolises taustas: «Ma kujutan ette, et see teema kõnetab eestlasi nii tugevalt just meie ajaloo pärast. Meie rahvas läheb seda vaatama selle pärast, et Eestis pole praktiliselt ühtegi perekonda, keda küüditamine ja erinevate võimude sigatsemised inimeste kallal ei puudutaks.»

Laias maailmas on näidendi ja romaani kontekst langi sõnul mõnevõrra erinev: «Maailmas võib see asi kõnetada hoopis teise külje pealt: võimu ning naiste ära kasutamise ning naiste poolt võimu ära kasutamise aspektist. Minu meelest on Sofi Oksanen üks huvitavamaid kaasaegseid naiskirjanikke. Ma loodan, et ta on edukas ka. Kirjanik muutub legendiks siis, kui tema teoste järgi hakatakse lavastusi tegema suurteatrites ja filme väntama.»

Sofi Oksase «Puhastust» hakkab mängima legendaarne New Yorki teater La MaMa, teose järgi valmib 2012. aastaks Soome film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles