Arnold Rüütel: Oksanen tutvustab välismaal Eesti ajalugu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Rüütel
Arnold Rüütel Foto: Toomas Huik

Laupäeval esietendus Vanemuises juba mõnda aega kõneainet pakkunud Sofi Oksase näidend «Puhastus». Esietendusel viibisid poliitika- ja kultuuriringkondade esindajad, teiste seas Arnold ja Ingrid Rüütel.


«Mind kõnetas teose esitus ja selles esile toodud erakordselt jõhkrad inimsuhted ning vägivald. Mina olen selle põlvkonna esindaja, kes oma lapseilmade kaudu suurel määral seda nägi ja üle elas oma perekonna kaudu,» jagas Rüütel oma esietendusemuljeid.

«Noorem põlvkond, keda sel ajal veel ei olnud, ei kujutagi ette, mis tol ajal toimus ning see etendus paneb nad mõtlema,» hindas Rüütel Oksase teose pedagoogist aspekti. «Kui noored pole suutnud seda endale ette kujutada, siis see esitus on kasuks selles, et teadvustaksime oma rahva ajalugu ja ka noorem põlvkond seda suudaks teha. Äärmiselt tänuväärne, et Sofi Oksanen on suutnud Eesti ajalugu välismaal ulatuslikult tutvustada nii raamatu kui kunstiteosena.»  «Puhastus» on tõlgitud 24 keelde, selle toob lavale New Yorki teater La MaMa, 2012. aastal peaks valmima Soome film.

«Aeg oli niisugune, kui inimene pandi enda tahte vastaselt olukorda, kus ta käitus ühte või teist moodi, seda oli nendel aegadel väga palju,» rääkis Rüütel «Puhastuse» kangelaste ette pandud valikute kohta. Arnold Rüütli isa oli Omakaitses, nõukogude okupatsiooni ajal määrati selle eest ilma kohtuta 20-25 aastat vangistust. «Ma suutsin Oksase tegelasi mõista, sest olin seda isiklikult näinud ja tunnetanud, oma perekonna baasil kogu aeg ohu situatsioonis olnud, sest minu pereliikmed ja sugulased on olnud väga tõsistel ametikohtadel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles