Tanja Mihhailova ja Koit Toome laulavad ERMi laulu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval tuli Eesti Rahva Muuseumi vana näitusemaja loengusaalis esimesi kordi ekraanile film ERMi tulevikust koos seletavate vahelugemistega. Filmi lõpus kõlab selleks puhuks tellitud laul, mida esitavad Tanja Mihhailova ja Koit Toome.

«Muusika on kirjutanud Sten Šeripov, tema on seadnud ka sõnad märksõnade järgi, mida me muuseumiga seoses talle andsime,» ütles ERMi avalike ja välissuhete juht Kaarel Tarand. «Ta ilmselt ise mängib ka pille, mida laulus on kuulda.»

Filmi «Eesti Rahva Muuseumi verdtarretav saladus» on tootnud Kuukulgur Film OÜ ja animatsiooni on teinud Birds of Paradise OÜ. Filmi produtsent on Alvar Reinumägi, režissöör Rain Tolk, stsenaristid Andres Maimik ja Rain Tolk ning operaator Mihkel Soe.

Filmis on sellised tegelased, nagu Superagent, Skaipmän ja Siga (Hendrik Kalmet), Femme Fatale (Tanja Mihhailova), ERMi psühhoanalüütik (Koit Toome), ERMi valvur, Paeluss (Andres Maimik), Pahade planeet alias Vormsi Ennu pea (Jaan Tedder), Pahade tegevjuht (Hans Kaldoja), planeet Tartu alias Jakob Hurt (Raul Saaremets), ERMi tikutoosimees (Tõnu Mikiver) ning Kalevipoeg (Ott Kiivikas).

Film koos lauluga linastus näitusemaja teisel korrusel, kus mõni tund varem avas ERMi direktor Tõnis Lukas väljapaneku. See koosneb Raadil valmiva hoone konverentsi- ja kinosaali otsaseina taustakatte kunstihanke ideekonkursile saadetud töödest. Osavõtjaid oli 34. Loodav kunstiteos peab kandma Eesti Rahva Muuseumi vaimsusele ja rahvakultuuri pärandile toetuvat ideed.

Tõnis Lukas tähistas väljapanekus ära žüriile enim meelepärased kavandid. Nende hulgas on ka võidutöö, mida aga direktor konkursi tingimustele viidates ei saanud veel teatavaks teha.

Filmi esilinastus ja näituse avamine oli osa ERMi 106. aastapäeva sündmustest. Kõigepealt aga anti pidulikult üle esimest korda ERMi ajaloos kaks auhinda.

Oskar Kallase auhinna (sellega käib kaasas 1000 eurot) sai laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Aet Maatee muuseumi ning laulu- ja tantsupidu liitva tegevuse eest. Kogu muuseumi kollektiiv osales Ferdinand Linnuse auhinna (sh 500 eurot) määramisel ja selle sai infotehnoloogia spetsialist Raigo Ljamin.

Muuseumi aastapäeva puhul said 40 kõige kiiremat registreerunut erilise võimaluse minna vaatama ERMi esemekogusid Veski tänava majas ning uue hoone ehitust Raadil. Sinna viis ja tõi buss. Huvilisi oleks olnud rohkemgi, kuid programmide koordinaatori Saale Randaru sõnul seadsid piirid ruumikitsikus vanas majas ning kiivrite ja kollaste helkurvestide nappus ehitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles