Maandumine Tartus. Miinus kümme aastat

Eva Kübar
, filmitegija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: NÄITUS UNISTUSTE LINN. TARTU TEKSTIKUNST 2002-2015 : TARTU, EESTI, 09APR15 -  
Tartu Kunstimuuseumis avatakse 9. aprillil näitus "Unistuste linn. Tartu tekstikunst 2002-2015".
kt/Foto KRISTJAN TEEDEMA
TRT02: NÄITUS UNISTUSTE LINN. TARTU TEKSTIKUNST 2002-2015 : TARTU, EESTI, 09APR15 - Tartu Kunstimuuseumis avatakse 9. aprillil näitus "Unistuste linn. Tartu tekstikunst 2002-2015". kt/Foto KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Legendaarses viltuses majas Tartus Raekoja platsil on hetkel tugevalt tunda sajandialguse Tartu hõngu. See lõhnab nagu interdistsiplinaarne salong, Berk Vaher ja «Vihik», Y galerii, Peeter Linnap ja Tartu Kõrgem Kunstikool, talvine kunstikuu ART IS KUKU NU UT. Aeg, mil tekstipõhine kunst ehk siis midagi, mis jääb visuaalkunsti ja semiootika/kirjanduse piirimaile, hakkas Tartus pead tõstma.

(Enese)iroonilise pealkirjaga näitus «Unistuste linn» on toona Tartus tegutsenud põlvkonna, sõpruskonna retrospektiiv aastal 2015, mille uuematest ja vanematest töödest on kokku pannud Kaisa Eiche. Näituse vibe´i sisse elamiseks sobib hästi Barthol Lo Mejori´i postkaardikogum «Juhised väikelinnas ellujäämiseks» – üsna hea huumoriga ideid konnatiigi suuruses linnas elajale. Näiteks «Tõmba ette kardinad ja kuula ookeani lainete häält» «Unusta oma nimi ja vali endale uus»  või «Järgne peole minevatele inimestele ja mine võõrastele pidudele» jne. Kõik Tartus 100 protsenti teostatavad head mõtted.

Esimeses, üsnagi tekstipõhises saalis, on väljas ka kõikvõimalikud raamatud, mis selle põlvkonna tegemistega seostuvad – Sven Vabari «Mitte-Tartu», Erkki Luuk´i «Ornitoloogi pealehakkamine», lisaks hulk «Vihikuid»  jne. Keda huvitab, siis saab seal rahulikult diivanil istuda ja tekste lugeda.

Muuseumisügavustesse tuleb sukelduda läbi Jevgeni Zolotko loodud koridori «On aeg laed maha võtta». Mastaapne teos, kus on võimalus teksti olemust sõna otseses mõttes kogeda ning ühtlasi mõlgutada mõtteid selle väärtuse, kaduvuse ja keskkonnasõbralikkuse teemadel.

Edasi läheb juba rohkem kunstiks. Minu isiklikus lemmikuks on Taavi Piibemanni «Kasutatud kirjandus», kus kunstnik on mikroskoobi all pildistanud talle oluliste tööde punkte. Ja tõepoolest, te ei kujuta ettegi, kui erinevaid võivad olla Daniel Keyesi «Lilled Algernonile» või siis Meelis Leesiku ja Berk Vaheri «Tehisintellekti lingvistilised ja poeetilised aspektid» lõpud. Semiootik võiks siinkohal valmis interpreteerida terve uurimuse.

Madis Katz on oma töös «Julgus» ostnud valgeid särke ning trükkinud nende peale erinevaid sõnu. Näiteks TÜRA. Jääb vaataja otsustada, kas mõeldakse siin  Tartu Ülikooli Raamatukogu või midagi muud. Parim selle töö juures on minu arust tutvustuses esinev slogan: «Kanna kodus või kanna välja.»

Päris omaette väikeses toas näeb Martiini töid, mida iseloomustab äärmine argisus ja teatav esteetiline lohakus. Näiteks saab «Kuhjatistes» iga külastaja ka ise käe külge panna ja natuke kulturniku laua lasuvat kihti (märkmikud, raamatud,  luup, Maxima ostutšekid jne) oma käe järgi ümber seada.  Inimeseks olemise lihtne poeetika iseloomustab kogu Martiini loodud ruumi.

Lisaks on näitusesaali tagumises vasakus nurgas veel üks omalaadne eksponaat. Esialgu vaatasin, et tegu on geniaalse installatsiooniga - kõrge laua peal ootab kutsuvalt lahtine külalisteraamat ühes pliiatsiga ning laua taha on installeerinud punase parukaga kaetud pea. Tööle lähemale astudes tõstis aga eksponaat ootamatult laua alt silmad. Milline kena ehmatus. Kuid sobib kuidagi kokku Tartu ja selle retrospektiivse väikese väljapanekuga, mis mõjubki nagu sõõm minevikust. Kosutav ja magus.

«Unistuse linn»
Tartu tekstikunst 2002 – 2015
Kunstnikud: Anna Hints, Madis Katz, Kiwa, Erkki Luuk, Martiini, Barthol Lo Mejor, Taavi Piibemann, Tanel Rander, Martin Rästa, Toomas Thetloff, Jevgeni Zolotko
Kuraator: Kaisa Eiche
10. aprill – 31. mai Tartu Kunstimuuseumis

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles