Sõjafilm «1944» jõuab kinno ka Lätis ja Leedus

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«1944», peagi ka Läti ja Leedu kinodes.
«1944», peagi ka Läti ja Leedu kinodes. Foto: Renee Altrov

Harva näitavad Läti ja Leedu kinod Eesti filme. (Ja vastupidi.) Nüüd aga tuleb pea korraga seal välja meie kassahitt «1944».

«See film ei ole oluline mitte ainult Eesti, vaid ka teiste Balti riikide ajaloo seisukohalt,» ütles filmi levitava Garsų Pasaulio Irasai esindaja Silvestras Dikcius.

Lätis algab levi juba 4. mail, kui riik tähistab taasiseseisvumispäeva, Leedus 23. mail. Viimase puhul on juba teada ka levi ulatus: film tuleb koguni 12 ekraanil välja Vilniuses, Kaunases, Klaipedas, Panevėžyses, Šiauliais, Mažeikiais, Marijampolės ja Gargždais.

Levitajal on kavas korraldada ka suurem reklaamikampaania, kuhu kuuluvad pidulikud esilinastused autorite osavõtul, kaasata tahetakse ka Eesti saatkondi ja kohalikke sõjaväeringkondi.

Produtsent Kristian Taska pidas «1944» näitamist lõunanaabrite juures väga tähtsaks, sest Eesti filmid jõuavad sinna sama harva nagu Soome kinolevissegi.

«Läti ajalugu II maailmasõjas pole kuigi erinev meie valikutest. Eesti embleemi asemel võiksid sealsetel Relva-SS poistel olla varrukatel Läti lipu värvid ja film oleks peaaegu et sama,» ütles ta.

Soomes tuleb Elmo Nüganeni film välja septembris ligemale 30 ekraanil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles