Grupp nimekaid kirjanikke: Charlie Hebdo ei ole sõnavabadusauhinda väärt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlie Hebdo number, mille esikaanel on prohvet Muhamed
Charlie Hebdo number, mille esikaanel on prohvet Muhamed Foto: SCANPIX

Kuus nimekat kirjanikku teatasid, et boikoteerivad kirjanike sõnavabadusorganisatsiooni PEN International galat, mis toimub USAs, kuna nende arvates ei ole Prantsuse satiiriväljanne Charlie Hebdo sõnavabadusauhinda väärt.

Boikotis osalevad Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner ja Taiye Selasi, edastab YLE.

Kuuiku sõnul ei mõista nad PENi otsust anda sõnavabadusauhind väljaandele, mis ei respekteeri teisi kultuure.

Nende arvates  on Charlie Hebdo satiir üheülbaline ning kritiseeritakse seda, mida ei mõisteta või ei taheta mõista.

Kirjanikest kriitikute arvates on PEN Charlie Hebdole auhinna andmisega eemaldunud oma traditsioonilisest rollist, milleks seni on olnud sõnavabaduse kaitsmine poliitlämmatajate eest.

Teju Cole´i arvates ei vasta tõele Charlie Hebdo esindajate väide, et nende väljaanne on poliitiliselt tasakaalus.

Cole lisas, et tegelikkuses on see Prantsuse leht viimastel aastatel tegelenud rassistliku ja islamistliku provokatsiooniga.

PENi juhi Andrew Solomoni kinnitusel olid nad valmis, et Charlie Hebdole auhinna andmine võib tekitada skandaali, kuid talle oli üllatuseks kirjanike boikott.

PENi endine juht, kirjanik Salman Rushdie peab boikotti ebatavaliseks meelsusilminguks.

«Kui PEN ei saa kaitsta inimesi, kes mõrvati karikatuuride tõttu, siis ei ole ta oma nime ega eesmärki väärt,»teatas Rushdie , kelle arvates boikoteerijad on vale suhtumisega.

Charlie Hebdo 12 töötajat kaotas elu selle aasta jaanuaris, kui kolm relvastatud äärmusislamisti tegid rünnaku toimetusele.

Islamistide teatel oli rünnaku põhjuseks Charlie Hebdo poolt avaldatud pilapildid prohvet Muhamedist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles