Tallinnas peidetakse miljonite väärtuses vanakunsti

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu on Tallinnas «erinevates salakohtades» hoiul ligi 90 madalmaade ja saksa kunstniku tööd 15.-17. sajandist. Publiku ette tuuakse need 5. juunil Tallinna raekojas avataval suurejoonelisel näitusel «Kunst valitseb», mille korraldab organisatsioon Art Life Project.

Kuni 5. oktoobrini avatud näitusel saab näha originaalteosed maailmakuulsatelt kunstnikelt nagu Peter Paul Rubens, Pieter ja Jan Brueghel, Lucas Cranach, Albrecht Dürer, David Teniers, Jakob van Hulsdonck, Jacob Savery, Jan Massys jpt. Kui palju selline esinduslik kollektsioon kokku võiks maksta, et taha näituse kuraator Pia Ausman öelda: kunstimaailmas on raske ainulaadsele teosele kindlat hinda külge riputada, kunst on üldse hindamatu. Siiski mainib ta, et näiteks Brueghelite tööde eest makstakse oksjonitel erinevaid hindu: mõne eest sadu tuhandeid, mõne eest miljoneid.

Laialt tuntud Rubensite, Brueghelite ja Cranachite kõrval tõstab Ausman enda jaoks olulisena esile 16. sajandi anonüümse Brugge maalikunstniku, keda tuntakse kui «Ümarpõsksete madonnade meistrit» töö, kus ühel maalil kujutatakse koos erinevate ajastuste pühakuid. Lähemalt vaata selle maali kohta videointervjuud Art Life Projecti restauraatoriga Filippo Francoga artikli lõpus.

Art Life Project koondab parima kunstikogemusega eksperte galeriste, kunstiinvestoreid, kollektsionääre, ajaloolasi, eksperte ja restauraatoreid Eestist ning välismaalt. Tallinnas tegutseb organisatsioon 2011. aastast.

Kõnealuse näituse tööd pärinevad erakogudest, sest võrreldes riiklike muuseumitega ei se0 neid bürokraatiaköidikud, seletasid Ausman ja raekoja direktor Elvira Liiver Holmström. Küll teeb organisatsioon riiklike muuseumidega koostööd kunstiekspertiisi alal. Koos on Ausman ja Liiver Holmström näitust ette valmistanud juba kolmveerand aastat ning kuu aja pärast saab näha töö vilju: täispilet maksab 14 eurot, õpilasele 6 eurot ja lapsed kuni seitsmenda eluaastani täiesti tasuta.

Näituse ajaks saab raekoda uue hingamise. Nüüd on iidne linnaisade hoone pühendatud vaid kunstile, igasugused ametliku tseremooniad jäävad sügist ootama. Ruumid kujundatakse mahuka ekspositsiooni paigutamiseks ümber (kujunduse autor Prantsuse sisearhitekt Julien Boaretto) ning paigaldatakse spetsiaalne valgustus, mis võimaldab sajandite vanuseid teoseid näidata parimas valguses. Loomulikult on palgatud turvafirma ning kogu ekspositsioon kindlustatud sellistele projektidele spetsialiseerunud kindlustusfirmas.

Vaata näituse videotutvustust ja intervjuud restauraator Filippo Francoga allpool. Tutvu ka näituse kodulehega siin.

Näituse videotutvustus

Kunst Valitseb | Art Rules | Tallinna Raekojas 5.Juuni-5.Oktoober from Artlife Project on Vimeo.

Intervjuu restauraator Filippo Francoga

Kunst Valitseb | Art Rules | Filippo Franco - The Old Masters Restorer. from Artlife Project on Vimeo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles